Orahovac, na kući raseljenog Srbina grafiti koji veličaju “veliku Albaniju”

Fasada kuće, koja se nalazi preko puta vrtića, u koji idu deca, išarana je porukama na engleskom “big Albania” i “Kosovo is Kosovo 17. 2. 2008”.

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića ocenjuje se da se tim opasnim vidom zastrašivanja i glorifikovanja jedne tvorevine u kojoj nema mesta za Srbe, našem narodu južno od Ibra šalje nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli.

Kako se ističe u saopštenju, politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno je prisutna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a samo od početka godine, za prvih pet meseci, zabeleženo je 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca.

“To je realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost, jer je nedopustivo da jedna etnička zajednica u svojim domovima i na kućnim pragovima gotovo svakodnevno bude izložena progonu, napadima i zastrašivanjima”.

U saopštenju se ističe da će o ovom, ali i svim drugim incidentima, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u direktnom razgovoru obavestiti i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera, ali i ostale međunarodne predstavnike na KiM, čija je misija, mandat i dužnost da osiguraju bezbednost srpskog naroda i miran suživot u pokrajini.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Selaković sa Lajčakom: Dijalog i kompromis jedini put do održivog dogovora

Read Next

Vučić sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom