Opšti izbori u Meksiku, kampanju obeležila “seča kandidata”

Oko 94 miliona građana bira 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika. Dosadašnju političku kampanju obeležio je, čak i za zemlju sa prosečno 100 ubistava dnevno, visok stepen nasilja. Narko-mafija je od septembra ubila 91 političara, koji su bili uglavnom kandidati opozicije.

“Postoji veliki rizik. Da, ima straha. Znamo da u svakom trenutku možemo pretrpeti napad”, kaže Dijana Icel Hernandez.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužuje medije da preuveličavaju problem. A mediji izveštavaju da se pod pritiskom narko-kartela, politička scena u Meksiku raspada pred izbore. Ubistva, otmice, pretnje, podmetanje požara i iznude.

Stručnjaci navode da narko-bande žele “svoje” kandidate u gradskim skupštinama i vladi, kako bi mogli da nesmetano rade bez mešanja policije i da iznuđuju novac od lokalnih preduzeća i vladinih budžeta.

Vladini predstavnici ohrabruju birače.

“Sve je spremno. Građani mogu slobodno da glasaju. Njihovi glasovi će biti poštovani i prebrojani… Posle nekoliko decenija razvoja našeg izbornog sistema, stvoreni su uslovi za slobodno glasanje, ‘uprkos neobičnim uslovima’‘ i pandemiji kovida u kojima je sproveden izborni proces”, navodi Lorenco Kordova iz Nacionalne izborne komisije.

Statistički podaci pokazuju da se u Meksiku ne prijavljuje čak 94 odsto krivičnih dela, a procenat rešenih slučajeva ne prelazi jedan odsto.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Serija od 175 zemljotresa kod Kalifornije, najsnažniji 5,2 jedinice Rihterove skale

Read Next

Preminuo Džejms Perdju, šef pregovarača u Dejtonu i Ohridu