Oprezno sa virtuelnim valutama, u Srbiji još nisu sredstvo plaćanja

Narodna banka Srbije upozorila je građane da ne ulažu novac u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonske uslove i da postoji rizik da će izgubiti uložena sredstva.

Saopštenje su objavili pre dva dana, nakon navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta.

Većina građana ne zna dovoljno o digitalnoj imovini i valutama, ali svakako svi treba da razumemo ovakva upozorenja.

Profesor Hasan Hanić sa Bankarske akademije kaže za RTS da je oglašavanje ponuda virtuelnih valuta koje se izdaju u Srbiji dozvoljeno samo u skladu Zakonom o digitalnoj imovini. 

“Prošle godine je donet Zakon o digitalnoj imovini koji u svojih 145 članova objašnjava ovu dosta kompleksnu materiju. To je tema o kojoj se dosta govori, a naročito veliki broj mladih koji imaju interesovanje za digitalne valute”, kaže profesor Hanić, gostujući u Jutarnjem programu.

Način na koji je ova vest prezentovana izazvala je veliku pažnju, upravo da se misli da iza toga stoji država, objasnio je Hanić.

“Međutim, za razliku od virtuelnih valuta iza kojih ne stoji centralna banka zemlje, digitalni novac iza kojeg stoji Narodna banka Srbije je posebna tema koja će uskoro uslediti. Kao što druge centralne banke SAD, Vlike Britanije, EU razmatraju strategiju uvođenja digitalnog novca, to je nešto u šta može da se ulaže i to je svojevrsna revolucija u bankarstvu”, rekao je Hanić.

Ipak, ovde treba biti oprezan, kaže Hanić, jer je dato pojedincima, fizičkim i pravim da trguju, kupuju ili prodaju, ali zapis na određunu vrednost što je određena konvencija.

Prema njegovim rečima, rizik je izuzetno veliki, tu postoji mogućnost da dođe do prevara i treba biti dodatno oprezan.

Posebno, kaže, treba skrenuti pažnju na to da ne postoji, odnosno da je organizator koji je razvio platformu anoniman.

“A ako se desi da je pala vrednost bitkoina za 50 odsto ili sutradan vredi nula, nemamo odgovornog lica za to”, naveo je profesor.

I za to, posebno kada je reč o nepostojećoj valuti, kada NBS nije dala saglasnost, generalno treba biti oprezan u trgovini virtuelnim valutama, rekao je Hanić.

“Kada se oglašava kao prva srpska vitauelna valuta, a posebno kada se aplicira da iza toga stoji NBS, onda to predstavljnja zolupotrebu i to je kažnjivo, rekao je Hanić.  

Za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara. 

Spajanje banaka kako bi se povećala efikasnost 

Od 1. jula Banka Poštanska štedionica i MTS banka posluju kao jedna banka. Poslove spajaju Direktna i Euro banka. 

Profesor Hanić objašnjava da se banke spajaju kako bi se poveća efikasnost poslovanja, da se obezbedi informaciono-konunikaciona podrška.

“Imajući u vidu da Banka Poštanska šedionica ima ogroman broj klijenata, i da bi se smanjili redovi uveren sam da će razvijene platforne te, inače, male banke povećati efikasnost poslovanja”, kaže Hanić.

To znači da će ta banka pružati kvalitije usluge uz niže naknade i time povećati učinak celokupnog bankarskog sektora, istakao je profesor Hanić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Zvezda se ispromašivala protiv Šturma, remi za kraj priprema

Read Next

Položen kamen temeljac za novi pogon “Grundfosa”