Oprez: Endokrinolog opisao prve simptome dijabetesa

Od dijabetesa u svetu boluje oko 350 miliona ljudi, što iznosi oko šest odsto stanovništva Zemlje. Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, odnosno svaki deseti stanovnik. Projekcija da još polovina pacijenata nema postavljenu dijagnozu dijabetesa, dodatno objašnjava podatak da je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji.

Šta dijabetes može da izazove i kako ga možemo prepoznati otkrila je endokrinolog Anastasija Artemjeva.

Kako otkriti da je neko oboleo od dijabetesa II tipa?

„Moguće je otkriti na osnovu simptoma koji su karakteristični za visok nivo glukoze u krvi: slabost, umor, suva usta, žeđ, često mokrenje, svrab kože i sluzokože i sklonost infekcijama“, rekla je doktorka.

Da li je moguće otkriti bolest na ranom stadijumu dijabetesa?

Slični tekstovi

„Za perioda pred dijabetes je karakterističan umereno povećan nivo glukoze u krvi i ne postoje nikakve naznake bolesti, jer ga je moguće otkriti samo laboratorijskom analizom. Biohemijskom analizom se proverava nivo glukoze u krvi, nivo hemoglobina i radi se test tolerancije na glukozu. Testiranje se sprovodi najmanje jednom u tri godine nezavisno od uzrasta, a kada je potvrđen jedan faktor rizika. Provera nivoa šećera u krvi se preporučuje ljudima starijim od 45 godina sa normalnom telesnom masom koji ne moraju imati faktore za moguće oboljenje“, navela je Artemjeva.

U slučaju da je ustanovljena dijagnoza onda je potrebno nivo šećera u krvi proveravati jednom godišnje.

Koliko se dugo dijabetes II tipa ne može primetiti?

„U većini slučajeva, bolest je dugo asimptomatska i često se ne može ustanoviti dijagnoza zbog nedostatka vidljivih manifestacija. Period bez simptoma može trajati godinama, a u nekim slučajevima i desetinama godina, zato je i opasan dijabetes II tipa. U trenutku kada se ustanovi dijagnoza više od polovine pacijenata ima jednu ili nekoliko tegoba“, dodala je doktorka.

Koliko je dijabetes opasan?

„Problemi mogu biti primećene na očima, plućima i nervnom sistemu. Posledice su gubitak vida, problemi sa bubrezima, gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i rane na nogama. U slučaju da se dijabetes na vreme ne otkrije nekoliko puta se povećava rizik od razvoja infarkta miokarda i moždanog udara. U retkim slučajevima se može razviti i hiperglikemijska koma“, zaključila je endokrinolog.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

ISKONSKO ZLO U TELU DETETA? DA, MOGUĆE JE: Zločini koje je počinio su toliko jezivi, da će vam SLEDITI KRV U ŽILAMA!

Read Next

Ana Brnabić i Nikola Selaković na Generalnoj skupštini UN