Operisan papa Franja

Papa Franja, koji je ranije danas primljen u bolnicu, operisan je zbog simptomatske divertikularne stenoze debelog creva.

Operacija je bila planirana već neko vreme, a operisao ga je profesor Serđo Alfijeri, saopštili su iz odeljenja za odnose sa javnošću Vatikana.

Papa, koji ima 84 godine, nakon završene operacije nalazi se na posmatranju od 48 sati na desetom spratu bolnice, baš kao pre njega papa Jovan Pavle II (Vojtila) koji je bolnicu “Đemeli” prozvao Vatikanom III zbog čestih boravaka i operacija u toj bolnici.

Poglavar Rimokatoličke crkve će u bolnici ostati najmanje pet dana.

Papa Franja je stigao u bolnicu oko 15 časova u pratnji jednog saradnika i vozača, i niko od pacijenata u bolnici nije ni primetio njegovo prisustvo, dok su samo lekari koji su bili zaduženi za njegovu operaciju i oporavak imali podatke o detaljima intervencije.

Papa se pre toga, kao i svake nedelje, pojavio na prozoru na Pjaci San Pjetro, objavivši da će u septembru putovati u Budimpeštu zbog završne molitve na 52. Euharističkom međunarodnom kongresu, kao i u Slovačku.

Simptomatična divertikularna stenoza debelog creva je posledica serije infekcija koja je samo jedna od komplikacija divertikulija, koji jesu benigni, ali rastu sa godinama: 50 odsto ih ima oko 50 godina, 70 odsto onih koji imaju oko 70 godina pa naviše.

Radi se o delikatnoj intervenciji koja se radi samo kada je to zaista neophodno, naročito kod starijih pacijenata, objašnjeno je na sajtu Siccr (Italijansko udruženje hirurgije debelog creva).

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Papa Franja primljen u bolnicu zbog operacije debelog creva

Read Next

Patrik Vijera preuzeo Kristal Palas