ONI KOJI IMAJU PROBLEMA SA NADUTOŠĆU, EVO ŠTA DA RADE: Savet Aleksandra Simića, eksperta za digestivnu hirurgiju!

S obzirom na to da nadutostmože da se javi kod svake osobe,bez obzira na godine, pol i opšte zdravstveno stanje, sigurno ste i vi među onima koji su, makar jednom, imali osećaj da će im stomak pući koliko je napet.

Možda ste bili gladni, zaboravili na žvakanjei hranu prosto progutali, ili ste obrok zalivali gaziranim pićem.To je čest slučaj, a pojavu gasova i grčeva u stomaku,uz često podrigivanje, pored gutanja vazduha,uzrokuje i nepravilan izbor hrane, čemu su danas, usled sve bržeg života, mnogi od nas skloni.

Problemi koje osećamo nisu sami po sebi bolest, ali mogu da budu i znak nekog oboljenja, pa bi najbolje bilo,ako se javljaju s vremena na vreme, da odete kod doktora na detaljan pregled. Kad otkrije uzrok nadimanja, daće vam najbolje savete u vezi s ishranom i prepisati pravilnu terapiju ukoliko je potrebna.

To je od posebnog značaja, jer ako se nadutost ne sanira, posebno ako je uzrok u digestivnom sistemu, simptomi se mogu pogoršati,” poruka je prof. dr sc. med. Aleksandra P. Simića, eksperta Klinike za digestivnu hirurgiju (Prva hirurška) u UKCS i Refluks centra za prevenciju, dijagnostiku i lečenje oboljenja digestivnog sistema.

Šta još može da utiče na stvaranje balona u stomaku?

“Nadutost se odnosi na osećaj punoće u gornjem delu trbuha,u predelu želuca. Na ovo mogu uticati nakupljanje gasa i/ili hrane u stomaku. Međutim, pojedine osobe unose prekomernu količinu vazduhai korišćenjem tvrđih bombona ili žvakaćih guma. Konzumiranje gaziranih pića ili piva takođe može stvoriti višak želudačnog vazduha.”

Među uzrocima problema navodi se i stres.

“Anksiozne osobe mogu takođe preterano da gutaju vazduh:za 24 sata one ubacuju znatnu količinu gasa u želudac, a to može dovesti do pojave podrigivanja i nadutosti u predelu želuca.”

“Rezultat je gutanja vazduha koji se nakuplja u stomaku. Podrazumeva voljan ili nevoljan čin izbacivanja vazduha iz želuca kroz usta.Podrignuti tri-četiri puta nakon obroka je normalno i najčešće se javlja zbog udisanja previše vazduha tokom jela.”

“Jako podrigivanje najčešće je uzrokovano udisanjem previše vazduha prebrzim jedenjem ili pijenjem, namirnicama koje se konzumiraju, anksioznošću…”

“To je hrana s velikom količinom skroba ili šećera.Konzumiranje veće količine pasulja, kupusa, graška ili luka isto može dovesti do problema.”

“Najčešće je reč o gaziranim i alkoholnim pićima. Međutim, neki osećaju nadutost u želucu i kada konzumiraju mlekojer imaju nedostatak enzima laktaza, neophodnog u razgradnji (digestiji) šećera.Prilikom ovog procesa nastaje laktoza – disaharid koji se sastoji od molekula galaktoze i glukoze.

“Treba sedeti i polako jesti svaki obrok, dok se žvaće, ne treba da se priča. Isto tako, treba da se pije dosta vode, direktno iz čaše (ne kroz slamke). Savetuje se i održavanje zdrave telesne težine,izbegavanje pušenja, situacija koje izazivaju anksioznost i mogućnost hiperventilacije. Pomažu probiotički suplementi za poboljšanje varenja. Od koristi je i ležanje na boku i prinošenje kolena grudima.”

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

OVAJ PRIRODNI LEK JE SVIMA DOSTUPAN, A VRLO BLAGOTVORAN: Pojačava imunitet, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Read Next

MAGIČNI GUMENI STIKER: Iskoristite neverovatnu ponudu i naručite 2 po ceni jednog! Samo 990 dinara!