Oluja “Junis” besni severom Evrope, najmanje devetoro stradalo

“Junis”, koja je počela u centralnom Atlantiku i preokrenula se od Azora ka Evropi, donosi vetar ekstremne brzine, koji predstavlja opasnost po život, saopštila je britanska meteorološka kancelarija, preneo je Rojters.

Tri osobe u Engleskoj i jedna u Irskoj poginule su od oluje Junis. Muškarac u 20-im godinama poginuo je nakon što je automobil kojim je putovao udario u drvo u Hempširu. Žena u 30-im godinama preminula je nakon što je drvo palo na automobil u severnom delu Londonu u petak popodne, dok je u Netertonu poginuo muškarac, nakon što su krhotine udarile u vetrobransko staklo vozila kojim je putovao.

Ranije je jedan opštinski radnik u okrugu Veksfor u Irskoj poginuo dok je čistio štetu nastalu olujom, prenosi Gardijan.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je na ostrvu Vajt, kada je oluja Junis zahvatila jug zemlje, zabeležen nalet vetra od 196 kilometara na sat, za koji se smatra da je najjači do sada zabeležen u Engleskoj.

Oluja je izazvala saobraćajni kolaps u Britaniji, zatvorena je luka Dover na Lamanšu, mostovi koji povezuju Englesku i Vels, a zaustavljena je većina vozova ka Londonu i otkazan veliki broj letova, prenosi AP.

Više od 100.000 ljudi ostalo je bez struje pošto je jak vetar rušio drveće koje je prekinulo električne vodove.

Snažan vetar kidao je krovne panele i ploče sa londonske arene O2, a nadležni su upozorili da delovi koji lete okolo predstavljaju opasnost po bezbednost ljudi, preneo je Rojters.

U Holandiji vatrogasci su saopštili da su tri osobe poginule u padu drveća u Amsterdamu i okolini, a četvrta je umrla u severnoj provinciji Groningen nakon što je automobilom udarila u oboreno drvo.

U susednoj Belgiji jedan stariji čovek je poginuo kada ga je jak vetar gurnuo u kanal u Ipru.

To je druga oluja koja je pogodila Evropu ove nedelje, pri čemu je u prvoj oluji Dadli stradalo najmanje pet osoba u Nemačkoj i Poljskoj, prenosi AP.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Borelj: EU očekuje formiranje ZSO

Read Next

Stotka Partizan protiv Zemunaca, u polufinalu rival FMP