Održan sastanak predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Skupštine i Vlade

Sprovođenja aktivnosti 1.1.5.1 iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 podrazumeva uspostavljanje mehanizma za praćenje punog poštovanja sudskih odluka, kroz održavanje kvartalnih zajedničkih sastanaka između predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Narodne skupštine i Vlade, kako bi se podigla svest državnih službenika i političara o potpunom poštovanju sudskih odluka i rada sudova i javnih tužilaštava, kao i da kritikovanje odluka dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Učesnici sastanka naglasili su da se kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosuđa.

Održavanje redovnih kvartalnih sastanaka je važno u cilju podizanja svesti i promovisanja poštovanja pravila ponašanja svih kada je u pitanju komentarisanje sudskih odluka i sudskih postupaka.

Skupština i Vlada su čvrsto opredeljeni da, u saradnji s Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, obezbede sprovođenje merila 1.1.5.1. iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, odnosno unapređenje svesti da kritikovanje sudskih odluka predstavlja rizik po nezavisnost pravosuđa.

Istaknuto je da pristupanje Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo.

Zbog toga je, kako je naglašeno, važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako građani tako i nosioci politika, aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija, koje će osigurati pravovremeno izvršenje pravde i garantovati zaštitu osnovnih prava građana Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta, opredeljena pomoć za vodiče, ugostitelje, samostalne umetnike…

Read Next

Policajka koja je smrtno ranila Dontija Rajta optužena za ubistvo