ODMOR NA ITALIJANSKI NAČIN: 5 filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji ovog leta!

Uz toplije dane, stižu i kratke haljine, laki materijali, gole noge, i puno sunca na koži i upravo zato, u potrazi za malo i modne i životne inspiracije, vraćamo se nekim od omiljenih letnjih naslova koji čine da se u trenutku prebacimo na obale Amalfija, ili zamislimo kako se u pravcu sunca ljuljuškamo na talasima Mediteranskog mora. Možda još uvek ne možemo u Italiju, ali možemo da maštamo i obnavljamo gradivo ultimativno šik, nostalgičnih, letnjih filmova, tako da kad se granice otvore, već imamo isplanirano gde idemo prvo da oživimo letnja sanjarenja.

“UKRADENA LEPOTA”

Režija: Bernardo Bertoluči, lokacija: Toskana, Castello di Brolio

Kultni naslov koji verovatno niste dugo gledali, i koji je sasvim zreo za obnavljanje. Lusi je mlada Amerikanka koja je zajedno sa svojom majkom posetila Toskanu kada je imala 15 godina i zaljubila se u ovaj italijanski region. Četiri godine kasnije, nakon samoubistva svoje majke, vraća se u isto selo. Planira da piše poeziju, uživa u letu, nauči nešto više o porodičnoj istoriji i pronađe dečka sa kojim se jednom pre četiri godine poljubila. Umesto toga, nalazi se gotovo opčinjena nedostupnim Alexom, a njeno putovanje joj donosi sasvim neočekivane lekcije o ljubavi. Što bi se reklo: najfinije od Bertolučija.

“RASPRSKAVANJE”

film, Dakota Džonson

Režiser: Luca Guadagnino, lokacija: Ostrvo Pantelerija

Luka Guadagnino je nekrunisani kralj italijanskog leta na filmu, a jedan od tih dokaza je svakako i film “Rasprskavanje”. U originalu “A Bigger Splash”, film je nazvan prema poznatoj slici Dejvida Hoknija i zasnovan na filmu Žaka Deraja “Bazen” koji je premijerno prikazan u avgustu 1970. godine. Psihološka drama u kojoj Tilda Svinton, Dakota Džonson, Ralf Fajns i Matijas Šoenerts čine prilično sjajan glumački tim. Pejzaži su fantastični, kuće i bazeni još bolji, a odevni komadi možda i najbolji. Ovaj film je faktički drugi deo “Desire” trilogije, prethodi mu “I Am Love” iz 2009. godine, a sledi ga čuveni “Zovi me svojim imenom”, epitom italijanskog leta i romanse. Najiskrenija preporuka je gledati sva tri redom i zapisivati i modne i travel predloge.

“TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI”

Džud Lou

Režiser: Entoni Mingela, lokacija: Okolina Napulja, ostrva Iskija i Procida

Biti mlad, bezbrižan, imati prijatelje, biti dobro obučen, i biti okružen plavim morem i idiličnim pejzažem u suncem okupanoj Italiji – tako Tom Ripli zamišlja šta znači “la dolce vita” i nema nikakav problem da uradi šta god treba da to postane njegov život, stalno. Legendarni psihološki triler u kom Tom Ripli (Met Dejmon ) jedino što želi jeste da život Dikija i Mardž učini svojim životom. Osim što je dinamičan (a i kultni naslov), ovo je verovatno i jedan od najboljih izbora za gledati ukoliko planirate imaginarni ili stvarni put na italijansku obalu. Gvinet Paltrou, Džud Lou, i Met Dejmon u lanenim komadima, svetlim bojama i preplanulog tena. Predivno, i ruku na srce lajfstajl koji svi želimo. Naravno, minus čudak gospodin Ripli.

“IL SORPASSO”

Režija: Dino Risi, lokacija: Rim

Ako neko uspeva da uhvati samu esenciju leta, u bojama, oblicima, interakcijama ljudi, sveukupnoj atmosferi, onda je to sasvim sigurno, Dino Risi. Dino u svojoj biografiji ima više filmova na sličnu tematiku, kao što su “Vikend na italijanski način” i “Siromašni ali prelepi”. Jedan od tih letnjih naslova je i “Il Sorpasso”. U pitanju je komedija iz ’62 godine, i pravo remek delo koje se smatra primerom tipičnog “commedia all’italiana” žanra. Film prati dva čoveka koja se upoznaju u sred prevrelog avgustovskog dana. Bruno Kortona krstari ulicama grada, i upoznaje Roberta, mladog studenta koji se oduševljava lakomislenim, laganim životom koji Bruno vodi i odlučuje da ga prati ceo dan. Njih dvojica napuštaju Rim, voze se kroz neverovatne prizore niz Via Aurellia i zapućuju ka obali Lacija i moru. Iskreno, sve ono što želimo od leta jeste da bude tako lako i nepredvidivo i da gde god da pođeš stigneš na more.

“RESPIRO”

Valentina Golino

Režija: Emanuele Crialese, Lokacija: Ostrvo Lampeduza u blizini Italije

Gracija je samostalna, osvešćena, nezavisna, samohrana majka koja odbija da se povinuje društvenim granicama, ulogama i normama koje se nameću ženama na malom ostrvu gde živi. Zbog toga, u zatvorenoj, konzervativnoj sredini važi za “otpadnicu” od društva i veoma uskoro stanovnici ostrva, njene komšije i “prijatelji” smatraju da je treba oterati sa ostrva da ne bi davala loš primer. Kompleksna priča o izuzetno hrabroj i posvećenoj junakinji koja uprkos odbacivanju sredine odlučuje da ostane ono što jeste. “Respiro” ima prilično težak zaplet, ali i više nego prelep pejzaž koji malo umiri sve.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

KAD JE U ŽIVOTU TEŠKO, BOGU SE OBRATITE OVIM REČIMA: Ove misli će vam dati snagu da nastavite dalje!

Read Next

RUSKI SVETITELJ SERAFIM SAROVSKI JE TVRDIO: Bolest nastaje isključivo iz ova 3 razloga!