Odmah ćete ih vratiti u život: Pet najboljih rešenja za klonule biljke

Koliko god pazili svoje biljke, ponekad je nemoguće izbeći poneki smeđe rubove, bledu zelenu boju, žute mrlje po listovima… Sve su to znakovi kojima nam biljke daju do znanja da im nešto nedostaje. Ipak, pomoć je vrlo često na dohvat ruke, uz pomoć sastojaka koje imamo kod kuće.

Možda je prvo što ste pokušali bilo da biljke premestite na drugo mesto u kući ili bašti, ali ako su one i dalje klonule, problem se krije u nedostatku hranljivih minerala u tlu koji su im neophodni za pravilan rast i razvoj, piše Zadovoljna.hr.

Najčešće boljke biljaka su vidljive golim okom, a rešenja za njih su iz kućne radinosti.

Kafa za manjak azota

Ako su listovi gotovo celom svojom površinom žuti ili bledozelene boje, tlu nedostaje azota.

Slični tekstovi

Rešenje: Na površinu tla biljke dodajte zrna kafe (ne mlevenu kafu) ili u teglu posadite biljke koje prirodno snabdevaju tlo azotom, kao što su mahunarke.

Gorka so za manjak magnezijuma

Ravnomerna žuta ivica oko celog lista i lagano žuta boja na stabljikama znak je da tlu nedostaje magnezijuma.

Rešenje: Pre zalivanja biljke na tlo dodajte gorku so. To je zapravo magnezijum-sulfat, a deo je mnogih prirodnih preparata koji se koriste za konstipaciju kod ljudi. Gorka so posebno će dobro delovati na ruže, ali i papriku i paradajz.

Đubrivo za manjak fosfora

Ako primetite da biljka već dugo uopšte ne raste, ima slabe ili gotovo nikakve cvetove (a trebalo bi da ih ima s obzirom na vreme cvetanja), pa sa ivica počinje da se širi tamnosmeđa boja, tlu nedostaje fosfora.

Rešenje: Tlu svoje biljke dodajte koštano brašno. To je vrsta đubriva koje se može kupiti, ali i napraviti kod kuće. Za ovo drugo možete da iskoristite kosti koje ste kuvali u supi, oprati ih, zgnječiti tučkom i dodati u tlo.

Ljuske jajeta za manjak kalcijuma

Slabe, lako lomljive stabljike, naizmenične tamnosmeđe tačke po listu, pa i truljenje cele biljke pokazatelj je nedostatka kalcijuma.

Rešenje: U tlo dodajte smrvljene ljuske jajeta. Pripazite na to da ih zakopate duboko i u što većoj količini. Tokom nekoliko narednih sedmica očekujte povlačenje simptoma.

Banana za manjak kalijuma

Ako vaše biljke imaju tamnosmeđe fleke po lišću, a list je ujedno postao smeđ i čitavom površinom ivice, tlu nedostaje kalijuma.

Rešenje: Najpoznatije voće bogato kalijumom je banana, pa će ona biti izvrsno rešenje za ovu boljku. Sve što treba da uradite je da koru banane zakopate duboko u teglu, a kako bude otpuštala kalijum, tako će smeđe fleke da polako nestaju s biljke.

Jednom kada otkrijete problem i svojoj biljci ponudite rešenje, pažljivo posmatrajte promene. Budite strpljivi jer biljkama treba od nekoliko dana do nekoliko nedelja da bi se u potpunosti oporavile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

KO JE BIO BOG JARILO I ZAŠTO SU SRBI ZABORAVILI NA NJEGA: Nemanjići mu se molili, čvrsto verujući u njegove magične moći

Read Next

Rafael Nadal proglašen za najboljeg sportistu planete (video)