Odluka o ograničenju cene gasa u EU na čekanju, ministri i dalje podeljeni

Članice Evropske unije do 24. novembra trebalo bi da odluče o nekom od modela ograničenja cene gasa i dogovore se o principu podele troškova što bi nametnula zajednička kupovina gasa.

“Ministri energetike EU slažu se da je potrebno usmeriti se na zajedničku kupovinu. O tome već neko vreme razgovaramo. Moramo odmah, posle grejne sezone da počnemo da kupujemo gas od pouzdanih partnera širom sveta”, ukazuje češki ministar industrije i energetike Jozef Sikela.

Ko se protivi 

Ograničenje cena nije prihvatljivo za Nemačku, Holadiju, Italiju jer bi im ugrozilo snabdevanje gasom, a posebno Mađarsku, koja otvoreno kritikuje briselski model solidarnosti.

“Za Mađarsku postoje ‘crvene linije’: da se zajednička nabavka gasa može uspostaviti samo na dobrovoljnoj osnovi, te da se cenovni limiti za gas ne mogu odnositi na dugoročne ugovore”, kaže ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Ukazuje da “evropske birokrate i dosta zemalja članica pokušavaju da proteraju ruski gas sa evropskog tržišta, ali da bi ga, u slučaju nužde, prihvatili iz mađarskih skladišta”.

Kakve su cene gasa i struje 

Brzo rešenje je neophodno, jer sve više građana i privrednika u Uniji negoduje zbog skupe struje i gasa.

Podaci belgijskog nacionalnog zavoda za statistiku pokazuju da je godišnji rast cene električne energije 81 odsto, a cena gasa veća je 135 odsto.

“Ovo je peć koja koristi prirodni gas. Koristio sam je tri puta dnevno, a sada samo jednom dnevno, ali je i to ogroman trošak. Računam da ću, ako je i dalje koristim tri puta dnevno, dobiti račun od 10.000 do čak 15.000 evra do kraja godine”, ističe vlasnik prodavnica brze hrane u Belgiji Ali Demir.

Vlasnik berbernica u Belgiji Salvador kaže da je njihov račun za struju nekada bio 300 evra mesečno, a sada se popeo na 900 evra. “Mi smo samo berbernica, a ovo je samo struja”, dodaje.

Stručnjaci savetuju da sada treba kupovati gas i popuniti skladišta jer je cena u padu. Ove sedmice kreće se oko 900 evra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Lajen: Pripremili smo paket podrške za ceo Zapadni Balkan

Read Next

Saveti – Uživajte u prepoznatljivim morskim plodovima Istanbula – Travel Magazine