Odalović: Očigledno je da je Belivuk podučen kako da se brani

Veljko Odalović rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da ono što se desilo sa predsednikom i tvrdnjama Veljka Belivuka koje je objavio “Krik” o navodnim vezama sa njim ne može da prođe bez komentara, i dodao je da to ne doprinosi ničemu sem unutrašnjem urušavanju države.

 

“Očigledno je da je Belivuk podučen da to bude jedan od načina njegove odbrane. Ovakve stvari ne smeju da se objavljaju, ovo je stvar kojom smo dotakli dno, a sve sa ciljem političke diskreditacije, a sve radi bolje političke pozicije određenih ljudi”, naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, ako se neko bavi istraživačkim novinarstvom ne može da plasira ovakvu informaciju, a da je neproverena, a pravosudni organi imaju veliku odgovornost, kako ovakve izjave koji su eventualno date mogu da budu u javnosti.

“Ovo ne treba da se radi. Ima posebnu težinu jer se radi o kriminalcu koji je uradio monstruozne zločine i treba da se pošalje poruka države da nema kompromisa sa njim.
Jaki su dokazi protiv njega i lakše je to prebaciti na politički teren. To je devijantno, i to treba da se preseče”, naglasio je Odalović.

Naglašava da će se javnost umoriti od medija, ovakve stvari ne smeju da se dešavaju jer one ne donose nikome benefit.

Porodice žrtava sreću ljude koji su počinili zločin 

Na današnji dan, 1999. godine, selu Staro Gracko, na Kosovu i Metohiji ubijeno je 14 Srba dok su na svojim imanjima žnjeli pšenicu. Dvadeset dve godine porodice četrnaest žetelaca ubijenih kod Lipljana – čekaju pravdu za svoje najmilije jer za taj zločin još niko nije odgovarao.

“Ovo je tema o kojoj treba svi da dignemo glas. Zločin koji se desio za vreme međunarodnog mandata, zna se ko ga je počinio, ali epiloga nema”, rekao je Odalović.

Kaže da ovo govori da oni koji su došli na Kosmet nisu obavili svoju misiju nisu pružili bezbednost i sigurnost.

“Porodice sreću ljude koji u počinili zločin. Ove dane treba da pominjemo i da ih ne zaboravimo. Nikada neću odustati da se borim da se pronađu nestali. Otkopavaljem grobnica Srba počeće da se priča o Srbima. Suština je da se kosovsko društvo nije suočilo da su počinjeni zločini nad Srbima”, istakao je.

Dodaje da u Srbiji imamo presude za zločine, ali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji niko nije odgovarao za zločine nad Srbima.

“Haški tribunal nije doneo ni pravdu ni pomirenje. Nemamo pravo da ćutimo, moramo o tome da govorimo. Ja ću se boriti da pronađem svaku osobu koja je nestala bez obzira na nacionalnost”, naveo je Odalović.

Osvrnuo se i na tragediju na Karaburmi gde je devetogodišnji dečak stradao na pešačkom prelazu dok je prelazio sa ocem, a vozač koji ga je pokosio pobegao je sa lica mesta i kasnije pušten da se brani sa slobode. Kaže da je to jedna tragedija, i da gubitak ne može da se nadoknadi, ali da prvosudni organi moraju da imaju senzibilnosti i da pogledaju širu sliku.

“Nadam se da će se satisfakcija obezbediti i porodici i svima. Ovo su dela zbog kojih se određuje pritvor, solidarišem se da pravda donese satisfakciju porodici”, naglasio je Odalović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Novo otkriće o asteroidu koji je zbrisao dinosauruse sa lica Zemlje

Read Next

Vulin: Sve je kredibilno, osim izjave Belivuka