Odakle izraz „lupa kao Maksim po diviziji“?

Ako vam je neko nekada rekao da lupate kao Maksim po diviziji, da li ste se, osim što ste se nasmejali ili uvredili, zapitali ko je taj Maksim, o čemu je lupao i šta ova fraza, zapravo, znači?

Nekada je ovo bila velika tajna za sve nas. Ko je bre taj Maksim, verovatno neka budala, ali kako to da ga svi znaju? Danas je već skoro pa opšte poznato (svim zaludnim ljudima koji su pitali Gugl za ovo) da je Maksim koji se spominje vrsta mitraljeza (izumeo ga je Stivens Maksim), korišćen u ratovima sa početka 20. veka.

Korišćen je za odbranu od pešadijskog juriša i ulivao strah u kosti svima koji bi se spremali za napad na protivnički rov.

Kada neko priča nešto besmisleno ili rasuđuje o nečemu o čemu malo zna, mnogo priča, a u stvari ništa ne kaže, obično se kaže da lupa kao Maksim po diviziji.

Iako je Maksim zaista postojao, ova fraza se ne odnosi na njega, već na njegov izum. Hajram Stivens Maksim je konsturktor tipa mitraljeza (1884), koji je po njemu nazvan Maksim.

Slični tekstovi

Korišćen je u Prvom svetskom ratu, i ispaljivao je čak nekoliko stotina metaka u minutu. Bio je veoma bučan, pa otuda lupanje.

Eto, ako ste nekada lupali kao Maksim, da znate šta to znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

PROROČANSTVO BABA VANGE IZ SAMRTNE POSTELJE: Poslala je jaku poruku čovečanstvu, a onda izdahnula!

Read Next

Jednostavni trikovi zlata vredni: Rešite se ogrebotina na drvenom nameštaju