Od januara fiskalne kase moraju da koriste gotovo svi, ali ne i advokati i taksisti

Vlada je pre neki dana novom uredbom u fiskalni vidokrug države stavila gotovo sve – frizere, kozmetičare, preprodavce na tezgama, čak i pogrebnike. Svi će od narednog januara morati da evidentiraju promet fiskalnim uređajima.

“Ono što se mora, mora se, samo se nadam da će država pomoći da nabavimo neophodnu opremu, jer sa prometom koji zbog pandemije ostvarujemo, svakako bi nam bio novi izdatak”, kaže Dragana Rajković, frizerka iz Kruševca.

“A kako da mi se sad u kasi nađe viška para ili manjak? Ja ne gledam da li ću mušteriji da vratim dinar, dva. I nikad nisam to gledao. A meni ako bude manjak, ja plaćam kaznu. Ako bude višak, isto mi se hvata”, kaže Pero Marić, nakupac iz Kruševca.

U Vladi obećavaju da će u naredna dva meseca sve biti jasnije, jednostavnije i jeftinije.  

“Dovoljno je da imate jedan dobar moderni telefon, malo savremeniji uz malu nadogradnju imaćete apsolutno prihvatljiv uređaj koji će vam omogućiti da budete u sistemu fiskalizacije. S druge strane, ministar i ministarstvo najavili su da će deo tih troškova subvencionisati država”, navodi Slavica Savičić, državna sekretarka Ministarstva finansija. 

Zašto su advokati i taksisti izuzeti 

Država želi da što više prometa uvede u legalne, kontrolisane tokove. Zato stručnjacima nije sporno što su van sistema ostali, na primer, poljoprivrednici koji na pijaci prodaju svoju robu, ili jorgandžije, bombondžije, naplata parkinga. Ali jeste to što fiskalne uređaje i dalje ne moraju da imaju advokati i taksisti.

“Mi se naravno moramo diviti tim organizacijama ili na neki način reći da nije ni to lako,  ali da je u odnosu na neke druge delatnosti koje nemaju tu mogućnost da se na taj način bore kao što imaju advokati i taksisti, možemo reći da je to nepravedno”, smatra Đerđ Pap iz “Fiskal pro”

Izuzeća se, objašnjavaju u Ministarstvu, odnose na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje.

“Ovo je sada predlog. To ne znači da neće doći do promena i da će u nekom sledećem koraku neko drugi biti obuhvaćen. Dakle, ne isključuje se ta mogućnost, to je interes države”, napominje Savičićeva. 

Fiskalne uređaje od narednog januara moraće da imaju kockarnice, auto-perionice, prodavci na vašarima. Kroz nju će morati da se evidentira i uzeti avans, ali ne i naplata računa na osnovu mernih instrumenata, na primer za grejanje, gas, telefon, struju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Evropa ima novog šampiona, PSŽ eliminisao Bajern i plasirao se u polufinale

Read Next

Referentna kamatna stopa ostaje ista