Obrijane glave i upalog lica, prvo pojavljivanje Alekseja Navaljnog posle štrajka glađu

Na fotografiji koju je objavio sud vidi se Navaljni obrijane glave u zatvorskom odelu.

“Ja sam jezivi kostur. Ovu kilažu sam imao u 7. razredu”, rekao je Navaljni, koji se u sudnici “pojavio” video-vezom iz zatvora, prvi put nakon što je prekinuo štrajk glađu

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, u februaru je kažnjen sa 850.000 rubalja “zbog izrečene klevete na račun jednog veterana iz Drugog svetskog rata” koji je podržao promene vezane za izbor predsednika Rusije, a koje daju mogućnost Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje.

Navaljni je u obraćanju sudu rekao da je slučaj protiv njega izmišljen da bi dodatno oštetio njegov ugled među Rusima.

U govoru u sudnici, Navaljni je optužio vladu da je pretvorila “Ruse u robove”, a za Vladimira Putina je rekao da je car iz Andersenove bajke “Carevo novo odelo”.

“Želim da kažem, dragi moj sudijo, da je vaš kralj go, i ne viče samo jedan dečak, već milioni ljudi”, rekao je Navaljni.

Njegova supruga Julija takođe je prisustvovala saslušanju. Rekao joj je da mu je u četvrtak dozvoljeno da pojede 450 kalorija, pošto se polako vraća normalnoj ishrani nakon štrajka glađu.

Navaljni izdržava kaznu od dve i po godine zatvora za proneveru iz 2014. godine. Uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju zbog trovanja.

Istovremeno pred moskovskim sudom je nastavljena rasprava o Fondaciji za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni, a koja će najverovatnije biti proglašena za ekstremističku organizaciju.

Navaljni i dva njegova pomoćnika – Leonid Volkov i Ivan Ždanov – osumnjičeni su u krivičnom postupku za otvaranje nevladine organizacije za koju se navodi da ugrožava građane i njihova prava, optužnicom za koju je predviđena novčana kazna ili kazna do četiri godine zatvora.

Volkov je najavio da će rasformirati mrežu od više od 35 regionalnih sedišta, nazivajući je “nemogućom” za održavanje. On je takođe rekao da očekuje da će oznaka ekstremizma, koja se takođe primenjuje na grupe poput Al Kaide, dovesti do “masovnih hapšenja”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

FSB uhapsio 16 Ukrajinaca, navodnih terorista

Read Next

NATO započeo povlačenje iz Avganistana