Obračun u Siriji, Amerika protiv Irana

“Apačima”, haubicama M-777 i jurišnim avionima A-130 neutralisali smo raketne lansere i neprijateljske vojnike povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom, potvrdili su zvaničnici Pentagona, nekoliko sati pošto su američke snage bombardovale bunkere lokalne milicije u provinciji Der ez Zor.

Ovu akciju je, kako navode američki mediji, odobrio predsednik Džozef Bajden na osnovu obaveštajnih informacija prema kojima je su napad na baze kod El Tanfa i Der ez Zora okrivljeni pripadnici milicije koju obučavaju Iranci.

Nekih 1.000 Amerikanaca smešteno je nedaleko od naftnog polja El Omar, oko kojeg patroliraju pripadnici Sirijskih demokratskih snaga, kurdske milicije formirane pre sedam godina. U tu formaciju, u međuvremenu, utopile su se preostali borci Slobodne sirijske armije.

Od dolaska u Siriju, Amerikanci su neprestano na meti kritika vlasti u Damasku da konvojima cisterni odvoze naftu sa polja koja kontrolišu.

Vlasti u Teheranu su odbacile bilo kakvu vezu sa ovim događajima, optužujući Vašington za “povredu sirijskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Posle Bajdenovog naređenja, usledila su dva talasa napada na skrovišta lokalnih milicija u kojima su učestvovali avioni F-15, F-16 i A-130, kao i jurišni helikopteri “apač” i haubice M-777.

Sirijski izvori navode da su pogođena skladišta municije brigade Fatemijun u mestu Ajaš. Tu brigadu čine mahom Avganistanci, koji se već godinama bore na strani Iranaca. U Siriju su upućeni 2013. godine u skopu akcije Teherana protiv Islamske države.

Napad Amerikanaca, čijih se 1.000 vojnika nalazi u Siriji uprkos oštrom protivljenju vlade Bašara el Asada, odgovor je na salvu projektila koja je ispaljena na njihovu bazu prošle sedmice, U eksplozijama su lakše ranjena tri američka vojnika.

Sirijska agencija Sana javila je da je oko američke baze palo najmanje desetak projektila, te da su se, nedugo zatim, iz kompleksa čule eksplozije.

U američkom odgovoru stradala su “dve ili tri osobe”, koje je Pentagon opisao kao navodne pripadnike lokalne oružane grupe, o čijoj obuci se već godinama brinu oficiri iranske Republikanske garde.

Iranci, predvođeni generalom Kasemom Solejmanijem koga su Amerikanci pre dve godine ubili u Bagdadu, su suštinski spasili Asadov režim od, kako se u tom trenutku činilo, neminovnog poraza od pobunjenika. Od tada, Iranci u velikoj meri kontrolišu situaciju u Siriji.

Igra živaca u Siriji

Sredinom juna, Rusi su bombardovali bazu u kojoj su Amerikanci, nešto ranije, obučavali pripadnike lokalnih milicija. Ruska komanda je, pre te akcije, upozorila Amerikance da će napasti El Tanf, nedaleko od granice sa Irakom i Jordanom, navodeći da su pripadnici milicije stacionirani u toj bazi izveli niz akcija protiv snaga vlade Bašara el Asada.

Amerikanci su, ubrzo, napustili položaje, pa u trenutku napada, u okolini baze nije bilo američkih vojnika, ali zvaničnici Pentagona smatraju da ova akcija predstavlja “eskalaciju tenzija” i “uznemiravanje snaga SAD” u Siriji.

Vazdušni napad na El Tanf predstavlja nastavak serije sličnih akcija, zbog kojih američki zvaničnici strahuju da bi, na koncu, mogli rezultirati direktnim sukobom snaga Rusije i SAD u Siriji.

Nekoliko dana pre ovog incidenta, ruski borbeni avioni uleteli su u zonu u kojoj su američke letelice izvodile napad na položaje pripadnika Islamske države. Rusi su napustili ovo područje kada su stigli američki lovci.

Bitka za Hašam, dan kada su SAD i Rusija bili na ivici rata

Ruski napad najozbiljniji je incident nikada do kraja rasvetljene bitke za Hašam iz februara 2018. godine, kada je došlo do okršaja američkih vojnika i pripadnika kompanije “Vagner”, posle koje je bilo ozbiljnih međusobnih optužbi obe strane.

Stvaran broj ubijenih u ovom obračunu nikada nije objavljen, ali je tadašnji šef Centralne obaveštajne agencije i kasniji državni sekretar Majk Pompeo tvrdio da je “ubijeno nekoliko stotina Rusa”.

Predstavnici “Vagnera” tvrdili su da je poginulo najviše 15 Rusa, dok je sirijska verzija događaja u velikoj meri drugačija. Damask iznosi da su se vladine snage i ruski dobrovoljci našli na meti napada američke avijacije, dok su opkoljavali nekoliko jedinica Islamske države. U ovom napadu ubijeno je 55 pripadnika Asadovih snaga i 10 Rusa, tvrdio je tada Damask.

Prema trećoj verziji događaja, koju je objavio nemački “Špigl”, sirijske snage su, nasuprot dogovoru koji su ranije postigli Rusi i Amerikanci, pokušale da preko pontonskog mosta pređu Eufrat, ali je napredovanje zaustavljeno posle hitaca upozorenja koje su ispalili Amerikanci.

Ruski vojnici, tvrdi nemački nedeljnik, nisu učestvovali u ovoj operaciji, ali je između 10 i 20 pripadnika “Vagnera” poginulo u američkom napadu kasnije tog dana. Rusi koji su stradali nisu učestvovali u borbama.

Mesec dana kasnije, ruski i američki zvaničnici uspeli su da, direktnim pregovorima na terenu, izbegnu sličan incident kod Der ez Zora.

Vazdušni napad ruskih snaga na El Tanf usledio nedugo pošto je su obaveštajne službe u Moskvi optužile SAD da obučavaju lokalne pripadnike Islamske države, poznate kao “takfiri daeš”, za buduće akcije u Ukrajini.

Prema tom izveštaju, oko 500 boraca sa Kavkaza i iz centralne Azije uvežbava se za sabotaže i bombaške napade protiv ruskih snaga.

Amerikanci pak tvrde da se u El Tanfu obučavaju pripadnici milicije Mahavir el Havra, koju čine dezerteri iz sirijske vojske i pobunjenici protiv Asadovog režima. Njihovu obuku već godinama vode operativci Centralne obaveštajne agencije sa “ciljem da iz regiona proteraju grupe bliske Islamskoj državi”.

Sirijska državna televizija je, pre dve godine, objavila seriju izjava zarobljenih pripadnika ove jedinice, koji su naveli da su ih američki vojnici obučavali kako da koriste protivavionske i protivoklopne projektile.

Gotovo istovremeno, Amerikanci su optužili Rusiju da regrutuje sirijske borce za rat u Ukrajini, navodeći da Moskva posebno traži vojnike koji imaju iskustvo u borbi u urbanim sredinama.

Ruske snage i pripadnici iranske Revolucionarne garde, pod vođstvom kasnije ubijenog generala Kasema Solejmanija, smatraju se glavnim razlogom zbog kojeg je Bašar el Asad uspeo da opstane na vlasti uprkos stravičnom pritisku pobunjenika, koje su zdušno podržavali Amerikanci i niz zapadnih država.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Verujem da ćemo u danima pred nama moći da nađemo neko kompromisno rešenje

Read Next

Pešić: Mnogo nam znači pobeda, ovo su moji lavovi