Objavljen snimak iz Čikaga, dečak podigao ruke pre nego što je policajac pucao

Na snimku se vidi kako 34-godišnji policajac izlazi iz kola i počinje da trči ka 13-godišnjim Adamom Toledom.

Nakon toga se čuje da policajac viče “stop” pre nego što sustigne Toleda i naređuje mu da podigne ruke.

Čini se da je Toledo podigao ruke neposredno pre nego što je policajac ispalio hitac, a zatim potrčao prema dečaku dok je padao na zemlju.

“Pucnji, pucnji. Dovedite hitnu pomoć”, čuje se policajac na snimku. “Ostani sa mnom, ostani sa mnom”, rekao je policajac na snimku a zatim ponovo uputio poziv za hitnu pomoć.

Policija Čikaga je odmah nakon incidenta koji se dogodio pre dve nedelje saopštila da je Toledo imao pištolj u ruci. Međutim, na snimku se ne vidi da li je Toledo držao pištolj u ruci pre nego što je podigao ruke uvis, što je dodatno podiglo tenziju u društvu zbog učestalih primera policijske brutalnosti zasnovane na rasnoj diskriminaciji.

Porodica traži pravdu za Adama

Advokat porodice Toledo rekao je nakon objavljivanja video-snimka da je dečak poslušao naredbu policajca, bacio oružje i okrenuo se pre nego što je policajac otvorio vatru.

“Ne znam da li je policajac imao dovoljno vremena ili ne. Znam samo da je policajac obučen da ne puca na nenaoružanu osobu”, rekao je advokat.

Advokat kaže da porodica Toledo želi “pravdu za Adama, šta god to podrazumevalo. Ovo je veoma bliska, uzajamno povezana hispanska porodica. Svi oni su obožavali ovo dete”.

Policajci su reagovali na poziv u pola tri ujutru nakon što je primećen Toledo i još jedan  21-godišnjak u kraju gde je prethodnih dana već prijavljena pucnjava.

Nekoliko političara i policijskih udruženja brzo je reagovalo na video-zapis incidenta.

Guverner Ilinoisa rekao je da je sada trenutak da se traži pravda za decu i odgovornost u svim javnim institucijama.

Predsednik čikaškog policijskog sindikata Džon Katanzara, rekao je za Si-En-En da je policajac imao samo osam desetinki sekunde da donese odluku da li će pucati i da su njegovi postupci bili opravdani.

Zvaničnici Čikaga i porodica Toledo pozvali su ljude da ostanu mirni dok se grad pripremao za nove građanske nemire nakon objavljivanja video-snimka.

Pucnjava je obnovila pozive na policijske reforme u trećem po veličini američkom gradu. Čikaška policija je već bila pod intenzivnim nadzorom od 2014. godine kada je policajac pucao na afroameričkog tinejdžera. Policajac je osuđen za ubistvo drugog stepena.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Bajden predložio Putinu da održe sastanak ovog leta, pogrešno izgovorio njegovo ime

Read Next

Pucnjava u Indijanapolisu, osmoro mrtvih – više ranjenih