Objašnjenje “havanskog sindroma”, Rusi su krivi za sve

Nema dokaza, međutim, da je istraživanje odmaklo dalje od faze prototipa, a izveštaj o toj fazi uklonjen je sa veb-stranice američke mornarice. Naučnici upoznati sa projektom rekli su da su etička razmatranja koja sprečavaju ljudsko eksperimentisanje doprinela tome da se projekat odloži, ali su naveli da takvo razmatranje nije omelo američke protivnike, uključujući Rusiju, a možda i Kinu.

“To je uglavnom bilo ne napušteno, ali skoro ugašeno u Sjedinjenim Državama, međutim, ne i drugde”, izjavio je Džejms Đordano, profesor neurologije i etike sa Univerzitetskog medicinskog centra Džordžtaun.

Đordana, koji je stariji saradnik za biotehnologiju, biosigurnost i etiku na Američkom mornaričkom ratnom koledžu, vlada je angažovala kao konsultanta krajem 2016. godine nakon što je simptome u Havani osetilo dvadesetak američkih diplomata. Kasnije je učestvovao u proceni američke Komande specijalnih snaga o tome koje zemlje razvijaju tehnologiju i šta su postigle.

“Postalo je jasno da su deo posla koji je obavljen u bivšem Sovjetskom Savezu ponovo preuzeli Rusija i njeni sateliti”, rekao je Đordano, dodajući da je Kina takođe razvila usmerene energetske uređaje za ispitivanje strukture različitih materijala, koji su zasnovani na tehnologiji koja bi se mogla prilagoditi oružju. Gardijan navodi da je drugi veliki talas povreda mozga među američkim diplomatama i obaveštajnim službenicima dogodio se u Kini 2018. godine.

Više od 130 službenika SAD imalo simptome 

Đordanu je, kako prenosi list, zabranjeno da iznosi detalje o tome koja je država razvila kakav uređaj, ali rekao je da je novo oružje koristilo mikrotalasne frekvencije, sposobne da poremete moždane funkcije bez mogućnosti da ga izgore.

“Ovo je za nas bilo važno – i prilično zastrašujuće, jer je predstavljalo stanje napretka i sofisticiranosti ovih vrsta instrumenata za koje se do tada nije mislilo da su ostvarene”, rekao je Đordano.

Ako je američki protivnik uspeo da u minijaturnom pakovanju napravi oružje koje će usmeriti energetsku tehnologiju potrebnu za nanošenje oštećenja tkivu iz daljine, to čini takvo oružje verovatnijim objašnjenjem za “havanski sindrom”, navodi Gardijan.

Više od 130 američkih zvaničnika, iz Stejt departmenta, CIA i Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC), patilo je od simptoma, uključujući vrtoglavicu, gubitak ravnoteže, mučninu i glavobolju, prvi put identifikovane na Kubi. Uticaj na neke od žrtava bio je iscrpljujući i dugotrajan.

Usmerena impulsna radiofrekvencijska energija 

Najnoviji slučaj “havanskog sindroma” dogodio se u Vašingtonu. Stejt department, CIA i Pentagon pokrenuli su istrage, ali tek treba da donesu zaključke. Izveštaj Nacionalne akademije nauka u decembru otkrio je da su povrede “havanskog sindroma” najverovatnije prouzrokovane “usmerenom impulsnom radiofrekvencijskom energijom”.

Oni koji su skeptični prema teoriji o mikrotalasnom oružju ukazali su na decenije američkih napora da naprave takav uređaj tokom Hladnog rata i od tada, bez ikakvog potvrđenog uspeha. Takođe su tvrdili da bi oružje sposobno da nanese povredu mozga iz daljine bilo previše nezgrapno za upotrebu u urbanim sredinama.

Međutim, Džejms Lin, vodeći američki stručnjak za biološki uticaj mikrotalasne energije, izjavio je da neće biti potreban veliki uređaj za fokusiranje energije na malo područje, zagrevajući je i prouzrokujući “termoelastični talas pritiska” koji putuje kroz mozak, nanoseći oštećenje mekom tkivu.

Talas pritiska bi se u početku doživljavao kao zvuk. Mnoge američke diplomate, špijuni, vojnici i zvaničnici čiji se simptomi proučavaju u okviru istrage o “havanskom sindromu” izvestili su da su na početku napada čuli neobične zvukove.

“Svakako možete da spakujete sistem u nekoliko velikih kofera koji će vam omogućiti da ga stavite u kombi ili terenac”, rekao je Lin, emeritus profesor na odeljenju za elektrotehniku i računarski inženjering na Univerzitetu u Ilinoisu.

Projekat “Meduza”

Projekat mikrotalasnog oružja za američku mornaricu prvi put je razvila kompanija “Vejv bend korporejšn”.

Kodnog naziva “Meduza”, oružje je koristilo istu tehnologiju kao i ona o kojoj je govorio profesor Lin – “mikrotalasni audio-efekat” – brzi mikrotalasni impulsi koji malo zagreju meko tkivo u mozgu, što prouzrokuje udarni talas unutar lobanje.

“Vejv bendu” je da razvije prototip dato 100.000 američkih dolara, koji bi prema specijfikacijama ugovora “bio prenosiv, zahtevao malu snagu, imao bi kontrolisani radijus pokrivenosti, mogao da pređe sa gomile na individualno pokrivanje, izazove privremeno onesposobljavanje, ima malu verovatnoću smrtnog ishoda ili trajne povrede, ne nanosi štetu imovini i malo je verovatnoća da će uticati na ljubazno osoblje”.

Primećeni dokazi o zvučnim efektima 

U mornaričkom dokumentu iz 2004. godine (koji je u međuvremenu uklonjen sa sajta www.onr.navy.mil) navodi se da je hardver dizajniran i izrađen.

“Izvedena su merenja snage i potvrđeni potrebni parametri impulsa”, kaže se u dokumentu i dodaje da su “primećeni su eksperimentalni dokazi o zvučnim efektima mikrotalasa”.

Bivši predsednik i izvršni direktor “Vejv benda” Lev Sadovnik rekao je da je ograničen u onome što sme da kaže o projektu, ali je istakao da su neposredni efekti MAE dezorijentacija i utisak da se čuju zvuci.

Kaže da uređaj koji može da prouzrokuje “havanski sindrom” može biti relativno prenosiv.

“Sasvim je moguće da to možete sakriti u automobilu ili kombiju, ali to ne bi uspelo na velikoj udaljenosti. Možete to učiniti kroz zid, recimo, ako ste u susednoj sobi u hotelu”, kazao je Sadovnik.

U izveštaju američke vlade objavljenom krajem prošle godine, navodi se da je usmerena radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Potonuo zapaljeni iranski ratni brod “Karg”

Read Next

Nemačka obustavlja dolazne letove ruskih avio-kompanija