OBIČAJI ZA VELIKI PETAK: Ako hoće da ga sreća prati, svaki Srbin će uraditi ove 3 stvari!

Iako je Veliki petak dan i velike žalosti, ipak hrišćanima ovaj dan treba da posluži da bi se duboko zamislili nad životom. Hristos je svoj život dao da bismo mi živeli, da bi nas spasao. A da li mi živimo život dostojan Hrista?Da li praštamo? Da li činimo dobro?

Na ovaj veliki praznik, svaki Srbin će uraditi 3 stvari:

Strogi post

Ovaj dan se posti i to strogo! Jede se samo hleb i pije se voda.Verovanje u narodu je da se na ovaj dan ne jede kopriva, ali ni riba. Svaki Srbin će ispoštovati ovaj veliki praznik postom i molitvom.

Ovaj dan se u kućama ne loži vatra i ne mesi se hleb.

Ne rade se kućni, ni poslovi u polju

Dan posvećen preispitivanju. Na Veliki petak domaćice ne kuvaju. Taj dan je rezervisan za mir, tugovanje, molitvu i farbanje jaja.

Jaja se farbaju celi dan, u što šarenije boje, a prvo ofarbano jaje se naziva Čuvarkuća, boji se u crvenu boju i ostavlja na izdvojeno mesto godinu dana, da čuva kuću.

Provlačenje ispod plaštanica

Na Veliki petak se ne služi liturgija u crkvama,osim ako se poklopi sa Blagovestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

U OVOM ZNAKU SE RAĐAJU SAMO POSEBNI LJUDI: Ako spadate u ovu grupu, predodređeni ste za velike stvari!

Read Next

Mali trik iskusnih baštovana: Vaše biljke cvetaće kao nikada pre