NVO u Prištini: Nezakonita tužba protiv Dragice Gašić

Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava u Prištini zabrinuti su zbog tužbe Opštine Đakovica da se Dragici Gašić oduzme pravo na stan u tom gradu, navodeći da je tužba u suprotnosti sa ustavom i zakonima.

“Opština Đakovica je 6. jula 2021. godine podnela tužbu Osnovnom sudu u Đakovici, dok je predmet ove tužbe ‘Zahtev za poništenje ugovora o iznajmljivanju stana uz zahtev za privremene mere’. U isto vreme, Opština Đakovica je zahtevala da se tuženoj dodeli privremeni pravni zastupnik pošto za istu nije poznato mesto stanovanja”, navodi se saopštenju dve organizacije.

Smatraju “da su ovakve radnje u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nisu u duhu Ustava Kosova”.

Preciziraju da su u suprotnosti sa članom 156. ustava u kom se kaže da “Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica, i pomaže istima da povrate svoju imovinu i lične stvari”.

Ističu da Dragica Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, pravo koje joj je dodeljeno odlukom prištinske Agencije za verifikaciju imovine, koja je 9. juna ove godine oslobodila njen stan udaljavajući porodicu koja je bila tu, a kako bi joj je omogućila povratak u taj stan.

“Imajući u vidu da su radnje gđa Gašić bile u skladu sa postupkom za povratak, ne ugrožavajući ili rizikujući nijednu drugu osobu, smatramo da nastala situacija, kao rezultat njenog dolaska, kao i preduzimanje pravnih radnji u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim duhom Kosova i ne doprinose procesu suočavanju sa prošlošću”, navodi se u reagovanju.

Ove organizaciji pozvale su lokalne vlasti Đakovice da postupe u skladu sa ustavom, povlačeći njihovu tužbu protiv Dragice Gašić i olakšavajući njen povratak i boravak u Đakovici.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Stefanović poručio Osmanijevoj: Ne postoji granica sa KiM

Read Next

Kurti se sastao sa Micotakisom u Atini, zatražio priznanje od Grčke