Novi Vindzorski okvir – kompromis Brisela i Londona i šansa za Severnu Irsku

Novi Vindzorski okvir daje veći suverenitet Londonu i mogućnost Belfastu da blokira evropske zakone. No, poslednju reč i dalje ima sud pravde u Strazburu.

Izmene Protokola o Severnoj Irskoj postignute su u srcu britanske monarhije uz blagoslov kralja Čarlsa.

Za britanskog premijera Rišija Sunaka pitanje suvereniteta je rešeno.

“Roba, namenjena Severnoj Irskoj, putovaće novom zelenom trasom, dok će crvena trasa biti rezervisana za robu, koja putuje u Evropsku uniju. U zelenoj trasi neće biti carinske birokratije. To znači da snabdevačima, samoposluga, restoranima i nakupcima neće više biti potrebne stotine uverenja za svaki kamion robe. Građani, koji šalju pakete, ili kupuju putem interneta, neće popunjavati carinske formulare. To znači da smo uklonili osećaj da postoji granica duž Irskog mora”, objašnjava Sunak.

Uvedena je “Stormontska kočnica” tj. mogućnost da parlament Severne Irske zaustavi primenu evropskih zakona koji mu nisu po volji.

“Nova Stormontska kočnica zasniva se na ‘peticiji o zabrinutosti’, koja je predviđena mirovnim sporazumom. Time smo gradili na mirovnom procesu i usavršili njegov mehanizam”, smatra predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen.

Irsko ostrvo bez granice i vrhovna nadležnost evropskog pravosuđa – crvena linija za Brisel – ostaju na snazi.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen naglašava da će Evropski sud pravde i dalje davati konačan sud o evropskim zakonima i pitanjima jedinstvenog tržišta.

Reakcije u Belfastu

Demokratska partija unionista, koja blokira od poslednjih izbora rad parlamenta u Belfastu, traži da prouči 101 stranu novog teksta bez pritisaka i vremenskih ograničenja.

“Nisam ni pozitivan, ni negativan. Treba nam vremena da proučimo sporazum”, odlučan je lider Demokratske partije unionista Džefri Donaldson.

Irski republikanci, koji prvi put imaju parlamentarni većinu u pokrajini, žure da sednu u poslaničke klupe.

“Ova institucija treba da proradi. Treba da sarađujemo, bavimo se zdravstvom, otvaranjem radnih mesta, pospešivanjem ekonomije i iskoristimo sve ono što nam Protokol pruža”, kaže potpredsednica Šin Fejna Mišel O’Nil.

Na vest o Sporazumu skočila je vrednost funte.

Njegova primena biće težak zadatak balansiranja između evropskih i britanskih zakona, koji će se vremenom sve više razlikovati.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kurti: Bio sam spreman da potpišem, srpska strana nije bila spremna

Read Next

Mesi najbolji fudbaler sveta u izboru Fife