Novi sistem fiskalizacije od 1. januara, država subvencioniše nabavku nove opreme

Obraćajući se proizvođačima, Mali je istakao da je sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, ali da je tehnologija koja se u toj oblasti može primeniti znatno napredovala, te da od njih očekuje nova rešenja, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Predstaviće vam se jedno rešenje na kojem ćete moći da radite, kako biste što pre izaši sa novim uređajima i softverskim rešenjima, kojima treba da pomognete našoj privredi. To je važno da bismo ispunili definisano, a to je da primena nove fiskalizacije počne od 1. januara sledeće godine”, rekao je Mali.

Mali je objasnio da je važno da se ide u korak sa vremenom, odnosno da se modernizuje ova oblast.

“Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza”, rekao je Mali.

Kako ističe Ministarstvo finansija, primena Zakona o fiskalizaciji za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.

Ministar je podsetio da uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će znatno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Republici Srbiji.

“Uvođenje e-faktura je važan korak ka podizanju konkurentnosti naše privrede. To je još jedna inicijativa koju smo započeli, a pre mesec dana predstavili smo i taj novi sistem. Sa uvođenjem e-faktura krećemo 2022. godine, a predviđeno je da ih koriste sva preduzeća koja su u obavezi PDV-a, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru”, naglasio je Mali.

Poručio je da se od proizvođača očekuje da u narednom periodu otkriju eventualne nedostatke sistema, kako bi što pre bili ispravljeni i napomenuo da je do početka primene ostalo još šest meseci.

Proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja, pored ministra Malog, obratila se i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i implemetator projekta, direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, a potom im je predstavljeno tehničko rešenje za fiskalne kase.

Dragana Marković je istakla da je projekat nove fiskalizacije zapravo nastavak programa transformacije i digitalizacije koji je započet.

“Pozvala je proizvođače da osmisle rešenja i da se prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja, koji je usklađen sa novim normativnim aktima i propisima.

Čadež je naveo da nova fiskalizacija privredi omogućava uštede, a pomaže i u razvijanju novih poslovnih modela.

“Ovo je veliki korak u borbi za konkurentnost srpske privrede. Pred nama je veliki posao, koji podrazumeva da ovaj sistem, sa svim vrlinama i vrednostima koje donosi, ali i sa što manje dilema i problema, uspostavimo u zakonom predviđenom roku. Posebno je zadovoljstvo što je u proces uvođenja ove značajne novine uključena i privreda”, rekao je Čadež.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Opstanak jedne od najuspešnijih zadruga doveden u pitanje zbog restitucije

Read Next

ZA ZDRAVO SRCE: Ove 3 stvari su najvažnije kada kupujete proizvode u prodavnici!