Novi načini za pomoć poljoprivrednicima – šta znači finansiranje 50-40-10

Gostujući u Jutarnjem programu, Radivoj Nadlački rekao je da je ceo projekat zamišljen da se zajedno sa Svetkom bankom pronađu novi inovativni načini za pomoć poljoprivrednicima u ruralnim krajevima.

“Do sada su poljoprivrednici morali da kupe neki predmet investicija, isplate i onda tek traže podsticaje. Ovo je neki drugačiji način. Oni unapred dobijaju sredstva u kolokvijalnom nazivu ‘domaće 50-40-10’. Podsticajna sredstva su 50 posto od vrednosti investicije 40 posto je kredit poslovnih banaka, a 10 posto je sopstveno učešće”, objašnjava Radivoj Nadlački.

Prema njegovim rečima sva ta sredstva se prebacuju na namemski depozitni račun kod poslovne banke sa kojom poljoprivrednik odnosno podnosilac zahteva ima saradnju tako da ta sredstva postoje na namenskom računu i tek onda poljoprivrednik ulazi u investiciju.

Prvi javni poziv se odnosi na proizvodnju u sektorima voća, povrća, cveća i grožđa. Mogu da se prijave poljoprivredni proizvođači koji su u formi fizičkih lica nosioca poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstva koja su u formi preduzetnika, pravnih lica i zemljoradničkih zadruga.

“Ovo se uglavnom odnosi na one koji već imaju svoju proizvodnju i žele da je unaprede. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je da se unapredi konkurentnost gazdinstava i da se ojačaju veze unutar tržišnog lanca, pošto je jedan od uslova u drugoj fazi realizacije individualnih projekta da postoji saradnja sa otkupljivačem odnosno prerađivačem”, objašnjava koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije.

Ko će imati prioritet 

Prioritet će imati žene, mladi poljoprivrednici i oni iz siromašnih opština.

“Imamo veliki broj žena koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava ali zbog tradicije i patrijarhalnog vaspitanja se ne vode kao nosioci i mi kroz ovaj način bodovanja i rangiranja pokušavamo da unapredimo položaj žena naročito u ruralnim krajevima”, poručuje Nadlački.

Dodaje da će pored žena prednosti u bodovanju imati i osobe mlađe od 40 godina. Podrška je usmerena i na ona područja koja imaju otežane uslove rada u poljoprivredi, uglavnom planinska područja i područja sa zakonskim ograničenjima- nacionalnih parkova. Prednost imaju i oni koji dolaze iz nerazvijenih područja.

Do sada je stiglo oko 900 prijava, a nakon selekcije očekuje se 300-400 ljudi koji će dobiti podsticajna sredstva.

U julu je predviđen javni poziv za proizvođače u stočarstvu, a u oktobru za proizvođače u ratarstvu, proizvođače začinskog bilja. “Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji” će trajati tri godine i ukupna vrednost projekta je oko 38 miliona dolara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Finiks vratio brejk Lejkersima i izjednačio na 2:2 u seriji

Read Next

Stevanović: Odgovoran odnos države rezultirao pozitivnim efektima i rezultatima