Novi model fiskalizacije – mnogo pitanja privrednika

Uz ocenu da deluje jednostavno, ali šta će praksa pokazati – za novi model fiskalizacije mnogo pitanja privrednika. Onima sa manjim prometom uz odgovarajući softver za povezivanje sa Poreskom upravom, biće dovoljan i mobilni telefon ili tablet. Dok mobilni operatori za to spremaju posebne internet pakete, proizvođači fiskalnih kasa nisu zabrinuti.

“Mi smo se prilagodili, mi ćemo biti značajan partner u novoj fiskalizaciji, spremili smo nove uređaje, tako da ne mislim da ćemo imati neku ozbiljnu konkurenciju”, kaže Rade Veselinović iz Kompanije Galeb.

Od 1. oktobra na portalu Poreske uprave privrednici treba da prijave sve maloprodajne objekte, a od 15. oktobra počinje prijava za subvencije.

“Subvencije su definisane tako da 100 evra po prodajnom objektu i 100 evra po fiskalnom uređaju dobija svaki poreski obveznik. Obveznicima koji nisu u sistemu PDV-a, dakle na taj iznos dodaćemo još 20 odsto kako bi uticaj nabavke i kupovine zbog toga što ne mogu da odbiju ulazni PDV bio neutralan”, navodi ministar finansija Siniša Mali.

Procena je da će privreda uz elektronsku fiskalizaciju štedeti 10 miliona evra godišnje i da je takav sistem najozbiljniji udarac sivoj ekonomiji. Među mnogim novinama u Poreskoj upravi i sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih računa.

“Mogu reći da u ovom momentu imamo 150 prijavljenih korisnika, potencijalnih proizvođača koji razvijaju neku od komponenti novog sistema”, navodi Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci. Izuzeti su poljoprivrednici koji prodaju svoje proizvode, ali i advokati i taksisti. Transprotna preduzeća imaju posebnu dilemu.

“Šta se dešava sa autobusom kad izađe iz zemlje, šta se dešava tada sa fiskalnim uređajem, kako se plaćaju poreske stope?”, pita se Aleksandar Ivanović iz “Niš ekspresa”.

Odgovor je spreman kažu nadležni, a o tome iduće nedelje na posebnom sastanku sa sektorom transporta.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

“Blickrig” Evertona – za šest minuta preokrenuli i slomili Barnli

Read Next

NAJPOPULARNIJA VERZIJA BOBA OVE SEZONE: Izgledajte šik u svakoj prilici sa zaista malo truda! (FOTO, VIDEO)