Novi lek protiv kovida zapanjio naučnike

Ispitivanje leka na miševima pokazalo je da lek u plućima istu količinu virusa smanjuje za 99,9 odsto.

Naučnici Menzijesovog zdravstvenog instituta „Kvinsland“ austrijskog Univerziteta „Grifit“ i njihove kolege iz američke istraživačke ustanove „Grad nade“ osmislili su antivirusni lek protiv kovida 19 koji virusu onemogućuje dupliranje tako što direktno napada njegov genom.

Ispitivanje leka na miševima pokazalo je da lek u plućima istu količinu virusa smanjuje za 99,9 odsto, a naučnici koji su ga razvili tvrde da bi mogao da bude delotvoran i protiv novih varijanata virusa koje se praktično stalno stvaraju mutacijama.

Lek je osmišljen prvenstveno za borbu protiv koronavirusa, ali i protiv „bilo koje njegove nove varijante“ koja bi eventualno mogla da se pojavi.

Vođa projekta Najdžel Makmilan rekao je da nanočestice koje se koriste za dostavu leka u telo čoveka na temperaturi od 4 stepena celzijusa mogu da ostanu stabilne 12 meseci, a da na sobnoj temperaturi stabilne ostaju više od mesec dana, što znači da bi taj lek mogao da se koristi za lečenje pacijenata u okruženjima „niskog snabdevanja resursima“.

Slični tekstovi

Makmilan je slikovito opisao delovanje novog leka kao načelo „traži i uništi“.

„Uništava virusni genom pa virusne čestice ne mogu više da se razvijaju. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa te ih uništavaju poput projektila sa infracrvenim navođenjem koji reaguje na toplotu“, pojasnio je Makmilan.

Iako je više kandidata za antivirusni lek protiv kovida 19 doguralo do kliničkih ispitivanja, naučnici širom sveta se još uvek muče sa razvijanjem efikasnog leka.

Eksperimentalni lek molnupiravir američke farmaceutske firme Merk, Šarp i Dome (MSD), koji je firma razvila u saradnji s firmom Ridžbek bajoterapeutiks, ulazi u treću fazu testiranja nakon što su pacijenti koji su učestvovali u prethodne dve faze na njega dobro reagovali.

Eksperimentalni lek AT-527 švajcarske farmaceutske kompanije „Roš“, koji je ova firma razvila zajedno sa kompanijom „Atea fharmasjutikals“, uskoro bi takođe trebalo da ide u treću fazu testiranja, a prethodno se pokazalo da oboleli od hepatitisa C slobodno mogu da ga koriste i da u njima dolazi do antivrusne aktivnosti.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je u novembru 2020. godine studiju u kojoj tvrdi da lek remdesivir, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koristio za lečenje obolelih od kovida 19, ne povećava šanse za preživljavanje oboljenja kod obolelih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

GLEDALA KAKO JOJ RODITELJE ODVODE U GASNU KOMORU:Moćni saveti psihološkinje koja je preživela horor Aušvica!(FOTO/VIDEO)

Read Next

Pevač poginuo u stravičnoj nesreći dve nedelje posle venčanja (foto)