NIKOLA TESLA JE VEŽBAO SVAKI DAN: Smatrao je da samo ovo obezbeđuje SAVRŠENU kondiciju!

Nikola Tesla je poznavao tajne jogei dobar deo života je upražnjavao neke od joga vežbi.

Teslu danas neki nazivaju i korisnikom jogetokom modernog perioda nauke, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na nivou vrhunskih majstora joge,drevne nauke o telu, umu, svesti i duši. Posmatrano, na primer, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tela ili čakrama, može se utvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih,odnosno da je dosegao visoke nivoe svesti.

Na svoj karakterističan način i pod drugim nazivom, primenjivao je vežbe joge (posebno koncentracije i meditacije)od rane mladosti i kroz njih uveliko sazreo u čoveka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

Uz hrišćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebno se nadahnjivao učenjima hinduizma(tačnije nauke Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Džonsonu, darovao je knjigu o hinduizmu.

Poznato je da se još 1893. godine u Čikagu, tokom Svetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom,jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije,koji je među prvima širio nauku joge u SAD-u.

Vivekananda je Teslu upoznao sa učenjem Veda,a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja.Vivekananda je bio oduševljen Teslinim naučnim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću.

Da je Nikola Tesla vežbao pranajamu,svedoči njegov prijatelj i pisac biografija Džon O’Nilu knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”,objavljenoj 1944. godine:

“Pronašao je da je celog svojeg života osećao neki neobičan doživljajkada god bi duboko disao.Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osećanje lakoće, kao da mu je telo izgubilo težinui može leteti kroz vazduh samo snagom njegove volje. U detinjstvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.

Ono osećanje zanesenosti koje je imao kad god bi duboko disao davalo mu je takav osećaj lakoće da je uverio sebe da bi mu bilo lako da leti kroz vazduhsamo ako bi mogao da izmisli neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom telu.

Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljen dioksida koji čini hemijski “pepeo” i dobrim je delom trom,i zamenjujući ga vazduhom koji sadrži mešavinu isto tako tromog azota i aktivnog kiseonika.

Pošto se kiseonik posle toga nalazi u većoj količini nego obično, odmah počinje da menja hemijsku ravnotežu u telu. Nadražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo odopijanja alkoholom.Pripadnici neke vrste verske sekte upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje.

Ne treba zaboraviti da je odrastao u porodici predanih vernika (pravoslavni hršćani), premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti (u duhu učenja joge).

O tome ima malo svedočanstva (i zapisa), najviše zbog toga jer je bio tajanstven i skroman.

Tesla se bavio vežbanjem tela(u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vežbao pranajamu i meditaciju,živeo je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kafu, a alkoholna pića bi uzimao izuzetno retko, spavao je dnevno 4-5 sati, bio je dobrotvor, mirotvorac…

Verovao je u večnost (promenjivog) života prolazom kroz reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “točak” sudbine (karmu).Razvio je – današnjim rečnikom rečeno – sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija… Tesla nije verovao u “natprirodne moći”,već je sve ljudske sposobnosti nastojao naučno da objasni.

I sam Nikola Tesla je o vežbama joge govorio: “… (u mladosti) počeo sam vežbati samosavladavanje… Kako je vreme prolazilo, ta snažna duhovna vežba postala je moja druga priroda… Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobomtako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čoveka”.

Predanost jogi Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom naučnom i istraživačkom radu,otvorivši mu sa jedne strane uvid u brojne tajne postojanja, a sa druge omogućivši snagu volje, postojanost zdravlja i dugovečnost potrebne za rasvetljavanje zagonetki prirode.

“Moramo vežbati u umerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u telu i razumu.Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja prijatna iskustva golema nagrada”, rekao je Tesla.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Vučić: Srbija na dobrom putu da ostvari planirani rast od šest odsto

Read Next

8/16 PLAN DIJETE: Šta se jede i kako za najbolji efekat obnove tela! (JELOVNIK)