Nikola Jokić, niko i nikad kao on

Nikada neko ko je bio 41. pik na draftu nije postao svetski broj 1, nikada nijedan Srbin niti Jugosloven nije bio ni blizu ovakvog priznanja, ali već smo navikli da reči “nikada” i “niko” idu uz ime Nikole Jokića.

Gosti u studiju su konstatovali da je ovo priznanje ne samo za Nikolu Jokića nego i za našu košarku, u kojoj su ispisane nove stranice istorije.

“Ovakvo priznanje zaslužili smo i mi i on posle više od 30 godina, koliko su se naši igrači pojavljivali i ostavljali traga u NBA ligi”, konstatovao je Željko Rebrača.

Nekadašnji reprezentativac i NBA košarkaš je ukratko uporedio nekadašnji i današnji stil igre, konstatujući da se u velikoj meri razlikuju.

“Sada je NBA bliži evropskoj košarci, nekada je to bilo mnogo teže tamo igrati. Današnja igra i pozicije su sasvim drugačije nego nekada. U sadašnjem sistemu igre nema više klasičnih pozicija. Najbolji primer – sada nemate klasičnog centra, već je to kombinacija centra i plejera, kako upravo Jokić igra.”

NBA skaut Marin Sedlaček je istakao upravo stil igre našeg košarkaša.

“Sigurno će ostati zabeležen u NBA analima jer takav stil je teško ponoviti. To je stvar karaktera, a Jokić to ima. Nametnuo se, a trener mu je dao priliku i on je to iskoristio”, konstatovao je Sedlaček.

Jokića po stilu igre porede sa legendama poput Ćosića i Sabonisa, ali je konstatovano da će Jokić ipak ostaviti dublji trag zbog specifičnosti i kreativnosti koju demonstrira iz utakmice u utakmicu uprkos napornom ritmu.

Sutra je na programu RTS-a posebna emisija “Medžik iz našeg sokaka”, koja je posvećena odrastanju i karijeri Nikole Jokića. 

Govoreći o reakcijama u javnosti Amerike na Jokićevo priznanje, Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga, istakao je da Srbi u Americi i Kanadi, kao i ovde u Srbiji, prate Jokića i navijaju za njega, a sada slave njegovu titulu za najboljeg igrača sveta.

“Važno je što svi klinci, ne samo u Americi već i u Srbiji, sada u njemu mogu videti idola čijim stopama mogu poći i ostvariti svoj san”, konastatovao je Željko Rebrača.

Uz podsećanje na detalje oko terena, konstatovano je da Jokić uživa u košarci i zaista je doživljava kao igru, pa je zato tako kreativan.

Naglašeno je da igra timski, razigrava saigrače i čini ih boljima, što su u Denveru prepoznali pa je zato vođa tima.

Svake sezone igra sve bolje, a ova mu je bila zaista briljantna pa ovo priznanje ne iznenađuje.

Na kraju je konstatovano da će Nikola Jokić svakako biti u sastavu naše reprezentacije, ali pridružiće nam se tek kada mu se završe sve obaveze u SAD.
 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

SMS ima novog trenera, Lacio na neobičan način najavio Sarija

Read Next

Anja Obradović osvojila bronzu na SP u Budimpešti