Ni slučajno ne bacajte ljusku luka, može da vam posluži!

Španski i britanski stručnjaci su zajednički sproveli eksperimente kako bi odredili supstance iz svakog dela luka, uključujući koru, spoljne slojeve, koren i stabljike. Zanimali su ih mogući načini korišćenja svakog dela, uključujući i onaj koji smatramo otpadom.

Otkrili su da smeđa kora crnog luka sadrži mnogo vlakana (prvenstveno nerastvorljiva vlakna i flavonoide (biljni metaboliti sa lekovitim svojstvima). Dva spoljna sloja crnog luka takođe sadrže vlakna i flavonoide.

„Potrošnja vlakana smanjuje rizik od vaskularnih bolesti, gastrointestinalnih problema, raka debelog creva, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti“, kaže Vanesa Benitez, istraživač sa Autonomnog univerziteta u Madridu. Fenoli pomažu u prevenciji srčanih bolesti i takođe štite od raka.

Istraživači savetuju da sve delove luka koristimo kao izvore fruktana i jedinjenja sumpora. Fruktani su prebiotici, što znači da štite naše zdravlje tako što selektivno stimulišu rast dobrih bakterija u našim crevima.

Jedinjenja sumpora smanjuju nakupljanje trombocita, čime se poboljšava protok krvi i zdravlje kardiovaskularnog sistema uopšte. Istovremeno, pozitivno utiču na antiinflamatorne sisteme sisara.

Slični tekstovi

„Rezultati pokazuju da bi bilo korisno odvojiti različite delove luka koji se proizvode industrijskim procesom. To bi omogućilo da se koriste kao izvor funkcionalnih komponenti i dodaju drugim namirnicama“, zaključili su stručnjaci čije je istraživanje sprovedeno. objavljeno u časopisu Biljna hrana za ishranu ljudi, prenosi Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

ZAŠTO JE RETROGRADNI MERKUR U SEPTEMBRU PRAVO VREME DA PROMENITE ŽIVOT IZ KORENA: Anđela Perl ima savet za sve nas

Read Next

Varhelji: Zapadni Balkan geostrateški prioritet više nego ikad