Neverovatno otkriće: Mumifikovana žena umrla pre 2000 godina bila je trudna (foto)

Poljski naučnici objavili su u četvrtak da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu dok su skenirali 2000 godina stare posmrtne ostatke koje se čuva u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

„Moj suprug Stanislaw, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primetili u stomaku mumije poznati prizor za roditelje troje dece – malo stopalo!“ rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropolog i arheolog sa Univerziteta u Varšavi.

Dalja analiza pokazala je celi fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedelja.

Slični tekstovi

„Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja“, rekao je Wojciech Ejsmond s Poljske akademije nauka, jedan od učesnika projekta.

„Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina na svetu za koju je utvrđeno da je s fetusom“, rekao je.

Žena imala dugu kovrdžavu kosu

Ozarek-Szilke nagađa da je možda posredi pokušaj „kamufliranja trudnoće… ili je to možda imalo neko značenje povezano s verovanjima i ponovnim rođenjem u drugom svetu“.

Na osnovi analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živeo između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere.

Naučnici sada veruju da bi mogla da bude i starija i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju recenziranog časopisa Journal of Archaeological Science.

„Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanog tela trudnice… Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom“, navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi.

Čuva je se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Ovaj napitak je pogubniji za zube od kafe

Read Next

Znakovi u trudnoći koji otkrivaju da li ćete roditi dečaka ili devojčicu