“Nesvrstani” opet u Beogradu – Srbija je naslednik ideja miroljubivosti i nezavisnosti

Vladislav Jovanović kaže da je politika Srbije politika nezavisnosti i da smo u svim pravcima razvili dobre odnose sa velikim silama, što je ojačalo naš koncept nezavisnosti.

“Na neki način je ostalo zapostavljeno to južno krilo polulopte na kojem smo svojevremeno bili predvodnici i što je omogućavalo tadašnjoj Jugoslaviji da se održava na hladnoj temperaturi između dva velika pola koja su se borila za privlačenje drugih”, navodi Jovanović.

Ističe da bi Srbija obeležavanjem Prve konferencije Pokreta nesvrstanih učinila gest pažnje prema tom istorijskom datumu i poslala poruke zemljama sa kojim imamo dobre, ali nedovoljno razvijne odnose da je Srbija naslednik tih ideja miroljubivosti i nezavisnosti.

“Nesvrstane zemlje su brojne. Nisu organizovane kao što su bile ranije, ali su moćni glasački blok u svim međunarodnim organizacijama, naročito u Ujedinjenim nacijama”, naglašava Jovanović.

Ističe da su one, kao manje razvijene i sa bivšom kolonijalnom prošlošću, prirodni saveznik svakome ko se bori za svoju nezavisnost.

“Ta ideja je dobra. Ona ne znači povratak Srbije u Pokret nesvrstanih, to nije više moguće, ali je moguće da kao nezavisna zemlja razvijamo što bliže odnose i bilateralnu saradnju sa tim zemljama i istovremeno da ih imamo kao neku vrtu potencijalnih saveznika, ako bi neki interes Srbije bio predmet razmatranja i glasanja u nekom međunarodnom forumu”, objašnjava Jovanović.

Ističe da je značajno da ti ljudi zadrže simpatije za nas i budu na strani principa koje Srbija brani.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Čekajući otvaranje klastera – usklađivanje zakona sa propisima EU punom parom

Read Next

Vladimiru Orliću upućena preteća poruka, reagovala ministarka pravde