Nepovoljno vreme pogodilo višnju i šljivu, voćari strahuju od haotičnog scenarija iz prethodnih godina

Da li će, zbog smanjenog roda, proizvođači višanja u Toplici ove godine moći da računaju na nešto višu cenu, od uobičajenih 20 – 25 dinara po kilogramu, za koliko su prodavali svoj proizvod u poslednjih pet godina? To je velika nepoznanica za njih i ovoga puta.

“Ja mislim da je 70 odsto višnja podbacila, tako i šljiva, tako i sve ostale kulture, šta da vam kažem drugo. Ako bude cena kao i prošle godine, ja mislim da to više niko neće ni da radi”, navodi Branislav Ivković, voćar iz Bajčinca.

Nebojša Stojanović, voćar iz Reljinca, navodi da ih niko ne obilazi, niti im se, kako kaže, iko obraća.

“Nit nas ko obilazi, nit ko dolazi, ništa. Mislim da su definitivno digli ruke od naše poljoprivrede i država na kraju, a i mi počinjemo, gotovo. Nema računice, šta ću, bolje da idem negde u firmu da radim za 50.000 nego da se ovde vrtim”, navodi Stojanović.

Kažu da su na kraju berbe zadovoljni ako ne ostanu dužni, a o određenoj zaradi, koju ostvaruju svi osim njih u proizvodnom lancu, više i ne razmišljaju.

“Ja sam prošle godine dao višnju, 400.000 nisam naplatio. Dao sam advokatu, uzeće i advokat i pravne službe, da li će meni ostati pola od toga ili neće”, navodi Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca.

Dok otkupljivači i izvoznici ponavljaju da cenu višnje određuje tržište i ne baš veliko interesovanje kupaca, suve šljive nema ni gram ni u jednoj sušari u Blacu, gde strahuju da ove godine, zbog, takođe, manjeg roda, neće moći da podmire sve zahteve kupaca. Retki voćari, kod kojih rod nije podbacio, već sada zadovoljno trljaju ruke.

“Do ove godine smo imali prosek oko 115 kila po stablu, očekujemo ove godine isti takav prinos. Realna cena ovde za naš kraj je oko 30 dinara”, navodi Jovan Ilić, proizvođač šljiva iz Rašice.

Bojan Nikolić iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Blace navodi da je rod ove godine slabiji nego ranije.

“Znači, baš dosta slabiji, a između ostalog i proleće je bilo takvo da je loše vreme bilo u periodu oprašivanja”, objašnjava Nikolić.

Višnje i šljive gaje se u Toplici intenzivno već decenijama, ali zbog niskih cena, neregulisanog otkupa i manjka smeštajnih i preradnih kapaciteta, naročito višnjarskoj proizvodnji, preti gašenje.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Odbojkašice Srbije izgubile od SAD u Ligi nacija

Read Next

Ministar Momirović: Srbija dobija najmodernije vozove u Evropi