NEMOJTE IGNORISATI OVE SIMPTOME: 5 znakova koji ukazuju na neplodnost

Neplodnost i problemi sa začećem su sve češća pojava među parovima. Postoje simptomi kojim nam telo ukazuje na neplodnost, stoga je važno da obratite pažnju.

Izvor: Shutterstock

Da li sam neplodna? Pitanje koje sa sobom uvek nosi određenu dozu straha.

Stalno slušamo da postoji sve više parova koji se bore za potomstvo, te je sasvim razumljivo da se, kada želimo trudnoću, zapitamo da li je sve u redu.

Možda vas zanima

Neplodnost je često neprepoznatljiva, ali nekada telo daje jasne znake. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

1. Izostanak menstruacije

Ukoliko prođe tri meseca, a vi ne dobijete menstruaciju, važno je da se obratite lekaru. Izostanak menstruacije upozorava da nema ovulacije, pa su šanse za začeće vrlo male. Važno je obratiti se lekaru, koji će pronaći način da stimuliše ovulaciju i pomogne vam pri začeću.

2. Neregularne menstruacije

Ukoliko ne dobijate redovno, ne možete znati ni kada vam je tačno ovulacija. To može biti vrlo izazovno za parove. Često su uzrok tome policistični jajnici, problem sa štitastom žlezdom i amenoreja hipotalamusnog porekla. Postoji mnogo razloga koji dovode do kašnjenja menstruacije.

3. Krvaljenje između dve menstruacije

Trebalo bi da krvarite samo kada je vreme menstruacije. Krvarenje u nekom drugom delu ciklusa ili nakon seksualnog odnosa može ukazati na neki problem. Važno je popričati sa lekarom, koji će pronaći glavni uzrok ovome.

4. Vrlo teške menstruacije

Ukoliko vam je u roku od sat ili dva potrebno da promenite više od jednog uloška, i takvo obilno krvarenje ne prestaje danima, trebalo bi da popričate sa lekarom. To može biti znak da imate miom na materici ili pak biti prouzrokovano endokrinim problemima. Sve je potpuno rešivo, samo je važno da se obratite lekaru ako primetite problem.

5. Bol u karlici

Ukolio imate previše jake bolove tokom ciklusa ili pak neprijatnost nakon seksualnog odnosa, možda postoji problem sa endometriozom. Ona, pored problema sa začećem, može povećati rizik od vanmaterične trudnoće.

Ako osetite neizdržive bolove, temperaturu i prejako krvarenje, to može ukazivati i na neku infekciju. Najbolja odluka je da popričate sa lekarom.

Pročitajte i…

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

OVA ŽENA JE AGRESIVAN RAK POBEDILA OVIM: Doktori joj rekli da ima samo 6 meseci, a 20 godina kasnije on trči maraton!

Read Next

SAD I BRENA IMA “MAČJE OČI”: Pevačica objavila sliku sa mora, jedni očajni drugi očarani