Nemačka priznala genocid u Namibiji tokom kolonijalne vladavine

U izjavi povodom sporazuma sa Namibijom nakon više od pet godina pregovora, ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je da o događajima iz nemačkog kolonijalnog perioda treba govoriti bez ublažavanja.

“Sada ćemo zvanično nazvati ove događaje genocidom, jer su to i bili iz današnje perspektive. Zbog istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Mas.

Nemačka se složila da sa 1,1 milijardu evra finansira projekte rekonstrukcije i razvoja koji bi bili od direktne koristi zajednicama pogođenim genocidom, potvrdio je nemački ministar.

Namibijski mediji izvestili su da će se tim novcem finansirati infrastruktura, zdravstvo i programi obuke tokom narednih 30 godina.

Iako je Nemačka ranije priznala “moralnu odgovornost” za ubistva, nije se do sada zvanično izvinila za masakre da bi izbegla odštetne zahteve.

Formalni pregovori sa Namibijom o tom pitanju počeli su 2015, a 2018. Nemačka je vratila lobanje i druge ostatke masakriranih, koji su u kolonijalno doba korišćeni u eksperimentima za utvrđivanje evropske rasne superiornosti.

Nemački vojnici ubili su u Namibiji oko 65.000 Herera i 10.000 pripadnika plemena Name od 1904. do 1908, nakon izbijanja pobune protiv stranih kolonista, u onome što istoričari i Ujedinjene nacije već dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka.   

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Mojsilović sa komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Read Next

Trnovit put do nemačkog priznanja genocida u Namibiji – jedan korak napred, dva nazad