Nedimović objasnio kako uz pomoć države kupiti novi traktor

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Jutarnji dnevnik da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla već juče u 8.30, da može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Najavio je i da će imati još dva takva poziva, jedan će biti namenjen za stočare, a posle toga i za ratare čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe. Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 posto bespovratnih sredstava, 40 posto je kreditna podrška, deset posto mora poljoprivrednik sam da obezbedi, dok je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Ukoliko bude više prijava, pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja.

Kako kupiti traktor

Što se tiče nabavke traktora istakao je da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju i da je, kako saznaje, već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište, a sve drugo može.

“Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami”, objasnio je Nedimović.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina.

Podvukao je da to novac Srbije, da se radi zajedno sa Svetskom bankom, ali da Srbija plaća kredit i da ne bi imali ovoliko kreditnih linija da Srbija nema dobar finansijski potencijal.

Naglasio je i da je procedura jednostavna. “Kada vam se odobri kredite onda ulazite s biznis planom kod poslovne banke i mislim da svako može da konkuriše”, kazao je ministar.

Naveo je i da su imali veliku akciju s otkupljivačima krompira i da je 300 tona krompira otkupljeno iz Prilika, Katića i sela Rti kod Lučana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Doktor za Ligu Evrope izbacio “svoj” Arsenal i ispisao istoriju Viljareala

Read Next

Radna grupa Vlade Srbije: “Ziđin” ispunio na vreme sve zahteve inspekcijskog tima