NE ZABORAVITE NAJVAŽNIJI KORAK: Ako ovako negujete lice nakon treninga – BLISTAĆETE!

Jutarnje i večernje rutine nege danas znaju da zazvuče i poput elaborata (iako “više je bolje” mantra zaista ne važi u ovom slučaju), a omiljeni sport bjuti entuzijasta jeste da se utrkuju pričama o novim aktivnim sastojcima.

Ipak, jedna stvar je jednako bitna koliko i način na koji pazimo svoje lice ujutro i uveče, a to jeste princip po koji ga negujemo za vreme treninga. Ovo je tema koja se odnosi na sve ali posebno je važna za osobe s problematičnom i osetljivom kožom koja ume burno da reaguje na eventualne greške.

A koji su to osnovni postulati srećne kože pre i posle treninga? Ako ste se spremili na priču o čudotvornim kremamai serumima, razočaraćete se. Ovde, uglavnom, važe pravila koja se tiču vašeg ponašanja. Evo i koja:

SKINITE ŠMINKU

Najbolje je vežbati čistog lica.

Kad kažemo “šminka” mislimo prvenstveno za proizvode za teniranje, rumenila i slično, ne na maskaru ili gel za setovanje obrva. Ne želite ubitačnu kombinaciju znoja, sebuma i pudera u svojim porama, verujte nam na reč. Iako maramice za čišćenje nisu dobro rešenje za svakodnevnu upotrebu iz više razloga, ukoliko zaista nemate vremena ni za šta drugo, bolje su i one nego da se na trening zaputite sa šminkom na licu.

Jasno nam je da nije svima prijatno da budu bez šminke i ukoliko vam to predstavlja nepremostiv problem, onda se umesto za puder odlučite za toniranu kremu ili SPF koji će dati malo pokrivenosti ali neće zapušiti pore. Ključna reč je svakako nekomedogeno.

UVEK, ALI UVEK OPERITE LICE NAKON TRENINGA

Oko ove stavke nema pregovora, nosili šminku ili ne.

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno nežno ali temeljno očistiti kožu nakon treninga kako bi se uklonile bakterije i tragovi znoja. Pored toga, umivanje i pranje lica hlade kožu i vraćaju njenu temperaturu u normalu te ublažavaju crvenilo. Čak i je brzo umivanje hladnom vodom bolje nego ništa ali idealno je koristiti i blagi čistač, nakon kog idu hidratacija i zaštita od sunca pa tek onda šminka (ukoliko je koristite).

KORISTITE TUPFERE SA KISELINAMA ZA ČIŠĆENJE

Još jedan način da uklonite prljavštinu, znoj i sebum jesu tupferi natopljeni kiselinama– lako ćete ih pronaći u asortimanu korejskih brendova – koji sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu. Salicilna kiselina posebno je delotvorna za uklanjenje nečistoća sa masne kože, kao i za regulaciju lučenja sebuma ali obe ove kiseline će efikasno skinuti sve ono što ne želite na licu nakon vežbanja, od znoja preko ostataka kreme sa SPF-om i šminke.

Slobodno ih koristite i na vratui dekolteu(pošto se nega lica ne završava samo na, pa, licu) ali i ramena i deo leđa koji možete da dohvatite, pogotovo ukoliko imate problematičnu kožu. Ukoliko pak imate osetljivu kožu, pre nego što počnete sa upotrebom ovih tupfera posavetujte se sa dermatologom kako biste odabrali kiselinu koja vam odgovara.

PAŽLJIVO ODABERITE PEŠKIR

Da, postoji razlika i da, treba da je znate.

Za početak, izbegavajte upotrebu peškira koje vam nudi fitnes centar i nosite svoj.Ovo je jedini način da budete sigurni na koji način i kada je pran. može se desiti i da budete alergični na neki deterdžent ili omekšivač na koji niste navikli.

Kad smo već kod omekšivača, najbolje je da ga ne koristite na peškirima koje nosite na trening zato što oni smanjuju moć upijanja. Iz istog razloga, želite peškir koji nije isuviše mek ili tanak. Idealno se radi o klasičnom frotirskom peškiru bez ikakvih detalja (bakterije i prljavština se lakše zadržavaju u naborima, trakama i slično) ili o tkanini koja ima antimikrobne osobine, a koje su se relativno skoro pojavile na tržištu.

Najvažnija stvar vezana za peškir jeste da ga perete nakon svake upotrebe.

NE DIRAJTE LICE PRSTIMA

I sklonite kosu sa lica! Uvek. Tako ćete izbeći da kosa na lice donese dodatnu količinu znoja i sebuma, a o proizvodima za stilizovanje da ni ne govorimo, što sve zajedno može dovesti do začepljenja pora.

Teretane i sale za vežbanje su leglo bakterija i svuda ima tragova (tuđeg!) znoja što bi već samo po sebi trebalo da vam bude dovoljno da nikada ne prinosite prste licu kada se u njima nalazite. Ovo posebno važi za ljude koji vežbaju na spravama i sa rekvizitima koje koriste i drugi zato što vam zaista ne treba “tuđa prljavština” na koži. Znamo da je ovo lakše reći nego izvesti ali u poslednje vreme smo valjda i naučili stvar ili dve o nesvesnom dodirivanju lica i kako da ga kontrolišemo. Sve u svemu, trudite se da to ne radite, a čim završite sa treningom lice očistite temeljno – operite i prebrišite tupferima sa kiselinom.

SPREMITE LED

Tačnije, spremite kockice ledakoje ćete sisati kao bombone nakon treninga. Ovo je odličan način da smanjite crvenilo lica koje nastaje nakon vežbanja zato što se u ustima nalazi receptor za temperaturu koji reaguje na hladno i resetuje rumenilo u licu nastalo zagrevanjem. Ovaj trik može koristiti svima ali je posebno namenjen onima koji imajsebore sa hroničnim crvenilom ili, recimo, rozaceom.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

SAMO AKO SE OVAKO KORISTE RADE POSAO: 3 popularna kozmetička proizvoda koja koristimo na pogrešan način!

Read Next

DEKOMPRESIONI POJAS: Efikasno neoperativno rešenje za bolove u kičmi, od diskus hernije do degenerativnih promena!