Ne ignorišite ga: Ovaj bol u ruci može biti simptom srčanog udara, ali i karcinoma

Bol u ruci je prilično česta pojava i obično je rezultat povrede ili stresa, međutim ponekad može biti i simptom puno opasnijih stanja. Baš zato je važno potražiti lekarsku pomoć kad osetite bol u ruci koja ne prestaje. Uz to, što pre saznate uzrok bola, pre ćete moći da pristupite lečenju i vratiti zdravlje. Evo kada bol u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti:

Bol u ruci i covid-19

Studije su pokazale da istrajna bol u rukama i nogama može biti znak koronavirusa. Dr. med. Svati Dešmuk, radiolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg u Čikagu, kaže da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju bolove u rukama. Isto tako, većina njih se brzo oporavlja, ali kod nekih bolovi u mišićima i kostima zahtevaju veću posvećenost lekara. Naime, kod nekih ljudi teški bolovi u mišićima usporavaju oporavak od covida i zbog toga im je potrebna pomoć lekara.

Dodaje da snimanjem mišića i kostiju, doktori mogu da vide da li je nešto ozbiljno u pitanju ili su to simptomi slični oporavku nakon gripa. Ozbiljno u ovom slučaju znači da osoba ima teže simptoma koronavirusa i treba da bude pod nadzorom lekara.

Bol u ruci i dijabetes

Slični tekstovi

Nažalost, bol u ruci može biti i znak dijabetičke periferne neuropatije. Naime, periferna neuropatija je oštećenje nerava, a predznak dijabetička znači da je uzrokovana dijabetesom. Oštećenje nerava je najčešća komplikacija kod šećerne bolesti. Oštećeni nervi sprečavaju protok krvi, a to ograničenje dovodi do hroničnog, iscrpljujućeg bola. Bol u nervima može najjednostavnije pokrete učiniti bolnima.

Dijabetički bol u nervima može da bude drugačiji za svaku osobu, a zavisi i o ozbiljnosti oštećenja. Zato je važno konsultovati se s lekarom kako biste pronašli terapiju koja vam odgovara.

Bol u ruci i ugrušci

Bol, osetljivost i oticanje u ruci mogu biti simptomi krvnih ugrušaka u telu.

Većina krvnih ugrušaka se formira u nogama, ali se mogu oblikovati i u krvnim sudovima u rukama. Posebno ako imate kateter ili ste nedavno imali operaciju na ruci, vratu ili u grudima.

Pacijenti treba da razumeju da se dijagnoza krvnog ugruška postavlja vrlo jednostavnim testom. Radi se ultrazvukom koji je bezbolan, traje oko 15 minuta i može se obaviti u lekarskoj ordinaciji ili u bolnici, a može sprečiti katastrofalne posledice.

Ako se pronađe ugrušak, većina pacijenata će dobiti lek za razređivanje krvi. Takođe se mogu koristiti posebni lekovi za razbijanje ugruška, a samo u retkim slučajevima može biti potrebna operacija.

Bol u ruci i rak pluća

Simptom karcinoma pluća može biti bol u ruci ili ramenu.

– Karcinomi pluća se mogu pokazati na bezbroj načina. Lečio sam dva pacijenta u poslednjih nekoliko meseci kod koji se rak pluća manifestovao kroz bol u ramenu. Tokom karijere svedočio sam brojnim pacijentima koji su imali bolove u ramenu jer se rak proširio na lopaticu, nadlaktičnu kost ili na kičmu – kaže dr. med. Geri Larson, onkolog.

Očigledno, postoji puno drugih uzroka bola u ramenu i ne mora biti reč o raku, ali kada neko ima neprestanu bol u bilo kojem delu tela koja se stalno pogoršava, lekari će proveriti i da li je reč o karcinomu.

Bol u ruci i srčani udar

Verovatno ste čuli da je bol u levoj ruci znak srčanog udara.

– Bol koja se širi prema vilici, leđima, vratu ili rukama može biti znak srčanog problema, posebno ako je teško odrediti poreklo- kaže kardiolog dr.med. Lesli Čo iz Klinike Klivlend.

Dodaje da kod srčanog udara možete osećati bol, ali ne i odrediti iz kojeg mišića ili kosti dolazi. Ako se bol nastavi i kad prestanete da se naprežete, verovatno se radi o srčanom udaru. Ako se bol u ruci pogorša tokom nekoliko minuta iako se ruka odmara, odmah zovite hitnu pomoć.

U slučaju i da se zaustavi bol nakon naprezanja, svakako posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

NARODNA VEROVANJA NA DUHOVSKI PONEDELJAK: Ženama je ovo strogo zabranjeno, a posebno je važno da se NJIH SETIMO!

Read Next

GO SNS Beograda predložio Aleksandra Šapića za gradonačelnika