“Ne bi ni trebalo da dišeš, ti glupi mali…” – policajci ugušili zatvorenika u Tenesiju

Novi video-snimci iz zatvora u Tenesiju pokazuju da je zatvorenik Vilijam Dženet u maju prošle godine vezan lisicama i pritisnut licem uz pod, nakon čega je preminuo. Asfiksija, odnosno gušenje, navedeno je kao glavni uzrok smrti.

“Pomozite mi, ubiće me”, preklinjao je zatvorenik osoblje u zatvoru u gradu Luisburgu, smeštenom 110 kilometara južno od Nešvila.

Ćerka ubijenog podnela je tužbu pred saveznim sudom protiv sedam policajaca zbog upotrebe prekomerne sile. 

Državni tužioci zaključili su istragu o smrti pre nekoliko meseci, ali je Velika porota odlučila da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Ubijeni Dženet, koji je radio kao vozač kamiona, uhapšen je pod optužbom za javno opijanje, nedolično ponašanje na javnom mestu i pružanje otpora hapšenju. U telu mu je otkriven metamfetamin.

Zvaničnici kažu da je na dan smrti lupao pesnicama glavom o vrata ćelije, nakon čega se agresivno opirao kada su policajci pokušali da ga obuzdaju i stave u stolicu za vezivanje.

Policajci su Dženetu stavili lisice na ruke i oborili, držeći ga svojom težinom pritisnutog licem uz pod, iako je tri puta upozorio da ne može da diše.

“Ne bi ni trebalo da dišeš, ti glupi mali…”, čuje se odgovor jednog od policajaca, dok se drugi čak i smejao. Kada su ga okrenuli, Dženetovo telo je već bilo ljubičasto i beživotno.

Samo 19 dana kasnije, smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg su policajci u Mineapolisu ubili na sličan način, izazvala je dramatične proteste širom SAD.

Policajac Derek Šovin, koji je klečao na Flojdovom vratu, proglašen je krivim po svim tačkama optužnice.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pucnjava u Minepolisu – dvojica ubijena, osmoro ranjenih

Read Next

Krim, piloti se katapultirali iz “suhoja” pre poletanja