NBS: Finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka

Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora, prema rezultatima oktobarske ankete agencije Blumberg, nešto su niža i iznose sedam odsto, navodi NBS.

Kada je reč, o privrednicima, njihova kratkoročna inflaciona očekivanja iznose 10 odsto i veća su u odnosu na avgustovsku anketu agencije “Ipsos”, kada su iznosila 7,5 odsto.

Porast očekivanja bi se, ocenjuju u NBS, mogao dovesti u vezu sa višom očekivanom inflacijom preduzeća iz oblasti energetike, koja su najizloženija poremećajima i neizvesnostima na globalnim tržištima.

Što se tiče inflacionih očekivanja za dve i tri godine unapred, i kod finansijskog sektora i kod privrede niža su od kratkoročnih.

Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora nastavila su da se kreću u granicama cilja NBS od 4,5 odsto za dve godine unapred, a za tri godine unapred su niža i iznose 3,6 odsto.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika za dve godine unapred iznose šest odsto, a za tri godine četiri osto.

Rezultati ove ankete, prema oceni centralne banke, bi mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Monako posle trilera bolji od Panatinaikosa, Olimpijakos srušio Baskoniju

Read Next

“KRETEN” DIJETA JE NAJPOPULARNIJA U SRBIJI, POSLE NJE KILOGRAMI SE NE VRAĆAJU: Stručnjaci otkrivaju ključ njenog USPEHA