NBS: Devizne rezerve veće od 14,5 milijardi evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi u saopštenju NBS.

Kako se dodaje, neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula su iznosile 12,17 milijardi evra.

Porast bruto deviznih rezervi, u julu, je prvenstveno rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 510 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Na povećanje je dodatno uticao i priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima, sa ukupnim iznosom od 74,3 miliona evra, kao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 96,8 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (ukupno 120,3 miliona evra), kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 72,3 miliona evra), navodi NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u julu 428 miliona evra i bio je za 110,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,57 milijardi evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 380 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 700 miliona evra, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Čelsi posle penala do trofeja evropskog Superkupa

Read Next

PLAVA JE NOVA CRNA: Zašto je teget ajlajner osvojio svet i kako da ga nosite ove sezone! (FOTO)