Nazire se kraj radova na pruzi Beograd – Novi Sad, ministar kaže da će vozovi biti “BMV na prugama”

Pero Potrebić stanuje u Čortanovcima, a radi u Beogradu. Trenutno mu odlazak na posao liči na avanturu.

“Ustajanje u tri sata po ponoći. Mnogo puta većinom šest kilometara pešice do Banstola. Obećavali su nam da će uvesti neke autobuse kad je počela da se radi pruga, međutim, ništa”, priča Pero.

Sada se kraj radova na pruzi nazire. Od 120 objekata na trasi, dva najzahtevnija su pri kraju: tunel kod Čortanovaca dug 1,1 kilometar, i vijadukt ka Sremskim Karlovcima koji prati tok Dunava.

“Reč je o rešenju koje je jedinstveno i koje je bilo primereno teritoriji i samom tlu na kome se pruga gradi. Ovaj vijadukt je dugačak tri kilometra, najviši od ovih 59 pari stubova koliko postoji, najviši je na 28 metara”, navodi Nenad Stanisavljević iz “Infrastruktura železnice Srbije”.

Pruga je projektovana za brzine od 200 kilometara na sat, a resorni ministar najavljuje da će njome saobraćati vozovi proizvedeni u Švajcarskoj.

“Nisam znao kako da prenesem više ljudima o čemu se to radi, pa sam rekao, pokušao da im objasnim na način da je to kao BMV koji postoji na prugama. Fantastičan, prelep, brz, komforan. Verujte, ja bih samo kupio kartu da se vozim u tom vozu”, ističe ministar Tomislav Momirović.

Ministar je podneo izveštaj o radu nadležnom skupštinskom odboru, čija je sednica održana u Čortanovcima. Radovi na pruzi bili su glavna tema.

Najavljeno je da će radovi na modernizaciji 108 kilometara od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom početi 1. septembra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Punom parom se radi na auto-putu od Preljine do Požege, najavljen kraj radova pre roka

Read Next

OVAKO SE NEGUJE HALE BERI (54): Maska koja posvetljuje, zateže, smanjuje bore i daje prirodni sjaj! (VIDEO)