NAUČNICI UPOZORAVAJU: Mnogi kuvaju pirinač na ovaj način, a to može da dovede do TEŠKIH BOLESTI!

Pirinačkuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše Independent.

Osim industrijskih toksina i pesticidakoji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalijaje povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsenau pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si program “Trust me, I’m a doctor“.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinčasipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći –nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Američka kompanija “Orakl” postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Read Next

ZATVARAMO OČI NA DOBRE NAMERE, GAZIMO PO TUĐEM TRUDU I POMOĆI, PA DOKLE? Ova priča ima odgovor koji treba da ZAPAMTITE!