Naučnici najavili skoro otkrivanje znakova života na drugim planetama

NASA Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST), naslednik Habla, mogao bi da otkrije znakove života na drugim planetama u narednih pet do 10 godina, tvrdi Kapris Filips, doktorant na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Prema prvim proračunima, posle lansiranja u oktobru 2021. godine posle višegodišnjih odlaganja, novi vrhunski teleskop mogao bi čovečanstvu da omogući otkrivanje znakova života na udaljenim planetama za samo 60 sati.

„Ono što me je zaista iznenadilo u rezultatima je to što ćemo u narednih pet do 10 godina možda realno pronaći znakove života na drugim planetama“, rekla je Kapris Filips, studentkinja postdiplomskih studija na Državnom univerzitetu u Ohaju.
Filipsova bi trebalo da prisustvuje aprilskom sastanku u nedelju na kome bi se razgovaralo o tome kako bi novo „oko na nebu“ moglo da otkrije bioznake na udaljenim gasovitim patuljastim planetama, koje uključuju i super-Zemlje i mini-Neptune.

Slični tekstovi

​Filipsova je izračunala da bi, kad Svemirski teleskop Džejms Veb počne da radi nakon očekivanog lansiranja u oktobru, mogao da otkrije tragove amonijaka na šest planeta patuljaka sa gasom za samo nekoliko orbita.

Prisustvo amonijaka jedan je od potencijalnih bioloških potpisa koje astrobiolozi uzimaju u obzir u potrazi za životom u svemiru, ali poboljšana infracrvena rezolucija i osetljivost JVST-a i širi spektar istraživačkih senzora dugog dometa pružiće čovečanstvu neviđen pogled na svemir.

​Patuljci sa plinom su među mnogim pretendentima koji bi mogli ugostiti prvi život sa kojim bi se čovečanstvo moglo susresti izvan naše planete, a JVST bi mogao biti alat koji nas dovodi u novu eru istraživanja svemira.

Filipsova i njene kolege već su napravili rang listu najboljih kandidata za inspekciju visoko naprednog teleskopa, na osnovu procenjene oblačnosti, hemijskog sastava i atmosferskih uslova.

​„Čovečanstvo postavlja pitanja: Da li smo sami? Šta je život? Ima li života sličnog našem negde drugde? Moje istraživanje sugeriše da prvi put imamo naučno znanje i tehnološke mogućnosti da realno počnemo da pronalazimo odgovore na ova pitanja“, kaže Filipsova.

JVST će zaviriti u daleku prošlost posmatrajući daleke galaksije i druge udaljene objekte u svemiru, a čak i ako ne nađe vanzemaljske znakove života, pomoći će čovečanstvu da odgovori na druga pitanja o poreklu i prirodi svemira, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Evo zašto noću uvek treba zatvarati vrata spavaće sobe

Read Next

Znači li loš poljubac da – nema seksa?