NAUČNICI DOKAZALI KANCEROGENI EFEKAT: Ovakva buđ na hrani može da bude veoma opasna!

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebuili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom.

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđikoja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzui usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DR PETAR OTAŠEVIĆ: Ovako telo poručuje da je srce u opasnosti – Ove simptome ne smete zanemarivati!

Read Next

SPREČITE NEPRIJATNE SITUACIJE: Pojačano znojenje, neprijatni mirisi i fleke na odeći postaće prošlost uz pomoć ovoga!