NATO za jačanje odnosa sa Srbijom, podrška stabilnosti Zapadnog Balkana

“Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj nameri u postizanju trajnog političkog rešenja”, istriče se u delu posvećenom Zapadnom Balkanu završnog saopštenja posle samita.

U Deklaraciji, objavljenoj na sajtu Severnoatlantske alijanse, potvrđena je i posvećenost produženom angažmanu NATO na Kosovu kroz KFOR, “koji doprinosi bezbednom okruženju i većoj stabilnosti Zapadnog Balkana”, kao i “kroz trenutne inicijative izgradnje kapaciteta bezbednosnih organizacija Kosova”.

“Sve promene statusa Kfora biće zanovane na uslovima na terenu a ne vremenskim rokovima”, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe da je Zapadni Balkan region od “strateškog značaja za NATO, o čemu svedoči duga istorija saradnje i operacija.”

Dodaje se da je NATO snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona.

Lideri su poručili da će pojačati napore u regionu i unaprediti politički dijalog i praktičnu saradnju, kako bi podržali reforme, promovisali regionalni mir i stabilnost i “suprostavljali se zloćudnom uticaju spoljnih aktera”.

U Deklaraciji se navodi da su “demokratski principi, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi vitalni za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije” i izražava nada da će doći do daljeg napretka u tom smeru.

U komunikeu je izražena snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu “stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine”, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.

Lideri saveza pozvali na pomirenje unutar BiH i apelovali na političke lidere da se uzdržavaju od retorike koja produbljuje podele.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Putin o nasledniku: Podržao bih i svog kritičara ukoliko je odan Rusiji

Read Next

Vesti – Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja – Travel Magazine