NATO pozdravlja postizanje kompromisa o deeskalaciji situacije na severu KiM

“Misija KFOR-a predvođena NATO-om igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kojom se KFOR-u nalaže da pruža bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, rekla je Oane Lungesku, a saopštila vojna kancelarija za vezu NATO u Beogradu.

Ona je podsetila da je proteklih dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i o povratku dijalogu.

“Pozdravljamo što ćemo sutra primiti specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u Sedištu NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom”, navela je Oane Lungesku.

Poručila je da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU, kao i druge napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu”, poručila je Lungesku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na KiM. Vučić je preneo da su se obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada.

Kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja. Uspostavlja se upotreba “stikera”, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, naveo je Vučić. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Uradite 1 stvar pre nego što skuvate brokoli

Read Next

Etiopija proteruje sedam zvaničnika Ujedinjenih nacija