Nastavak dijaloga u Briselu, sastanak Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU

Borelj: Dijalog je put ka evropskoj budućnosti

“Dijalog i njegov ishod put je ka evropskoj budućnosti obe strane. U međuvremenu, to je donelo važne rezultate za njihove građane”, napisao je na Tviteru Žozep Borelj uz fotografije sa sastanka.

Počeo trilateralni sastanak u Briselu

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu oko 10.20 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima.

Delegaciju Beograda predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok EU predstavljaju šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predviđeno je da se predsednik Vučić obrati medijima na kraju sastanka, oko podneva.

O rezultatima dijaloga govoriće i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

(Tanjug

Foto: European Union

Vučić sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

“Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija”, napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije se oko 10.00 sastao sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10.20 počeo je i trilateralni sastanak, kome su prisustvovali predsednik Srbije, premijer privremenih prištinskih institucija, šef diplomatije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U Briselu se navodi da na dašanjem sastanku neće biti fiksiranih tema, već će se razgovarati  o tome kako će i kuda dalje ići dijalog. U prethodnoj fazi razgovaralo se o imovini, nestalima i Zajednici srpskih opština, pa treba očekivati da će, uz generalni razgovor o funkcionisanju dijaloga, i o ovim temama biti reči, javlja reporter RTS-a iz Brisela. 

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sastanak su naveli da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine, a ne, kako Kurti kaže, novi dijalog.

Uoči današnjeg sastanka, Borelj je izrazio zadovljstvo zbog nastavka neposrednog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Istakao je da zna da dijalog nije lak, ali da je neophodan za budućnost dve strane, dodajući da je srećan što se sastanak održava u trenutku posete američkog predsednika Džoa Bajdena Evropskoj uniji.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, uoči dijaloga, da očekuje da predstavnici Prištine u Briselu nastave, kako je rekao, “svoj šou”, ističući da njih suštinski ne zanima dijalog, već pre svega lokalni izbori koje najavljuju na KiM za oktobar. 

Poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

Kako javlja reporter RTS-a iz Brisela, u EU su svesni da su stanovišta dve strane udaljena, više sada nego ranije jer Kurti predstavlja Prištinu. Od današnjeg razgovora očekuju, reklo bi se, kontinuitet uz razumevanje da je ovo nova faza, poštovanje onoga što je do sada dogovoreno i primenu već prihvaćenih obaveza.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Jezivi detalji zločina: Počelo suđenje majci koja je ubila petoro dece

Read Next

Borelj: Podstičem nastavak dijaloga bez odlaganja