NASA režirala “udar” asteroida, u simulaciji bila i Srbija, nema dobrih vesti

NASA je prošle nedelje sprovela simulaciju udara asteroida na Zemlju i način na koji bismo mogli da se odbranimo, ako da njega dođe.

[embedded content]

Međutim, kako prenosi Business insider, rezultati simulacije nisu ohrabrujući. Pokazalo se da naučnici nisu uspeli da pronađu način pomoću kojeg bi uspešno sprečili udar i zaključili su da bi jedino rešenje bila evakuacija područja na koje bi asteroid udario.

Eksperiment trajao četiri dana

Simulacija pada asteroida trajala je četiri dana, pri čemu su tokom prvog dana naučnici uočili nepoznati asteroid koji su nazvali 2021PDC. Uočili su ga 19. aprila pa su odmah potom izračunali i njegov datum udara na Zemlju – 20. oktobar.

Slični tekstovi

Drugog dana vežbe naučnici su se prebacili na početak maja i pomnije analizirali asteroid. Zaključili su da će skoro sigurno udariti u našu planetu i to negde na području istočne Evrope ili Severne Afrike.

Pokušali da obrane svet od svemirske opasnosti

Tada su krenuli s analiziranjem načina na koji bi se mogli obraniti od ove svemirske opasnosti.

Jedan od predloga bio je da se pošalje svemirski brod koji bi pokušao da uništi asteroid ili ga barem skrene s puta, ali su zaključili da za tako složenu misiju jednostavno nemaju dovoljno vremena.

Drugi predlog bio je gađanje asteroida nuklearnim oružjem, ali kako nisu znali njegove tačne dimenzije, pitanje je koliko bi takva obrana bila efikasna.

Treći dan simulacije u eksperimentu skočili su na poslednji dan juna, kada su objavljene nove prognoze o mestu udara asteroida koje su obuhvatale i područje Balkana i Srbije.

Naime, naučnici su predvideli da bi asteroid mogao da udari negde oko Nemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a dan posle mesto udara definisano je preciznije. Na kraju su zaključili da bi područje udara bilo negde između Nemačke, Austrije i Češke, pri čemu bi se oslobodila velika količina energije, kao pri eksploziji velike nuklearne bombe.

Ne postoji efikasan način obrane?

Prema rezultatima eksperimenta, na zemlji ne postoji efikasan način obrane od pretnji iz svemira. Ali, ipak iz NASA-e naglašavaju da ovakve vežbe pomažu boljoj komunikaciji “zajednice planetarne obrane” kako bi u slučaju potencijalne slične pretnje u budućnosti svi bili dobro koordinisani.

S obzirom na to da naučnici nisu uspeli da dođu do efikasnog načina obrane, sve što je preostalo jeste da se stanovništvo evakuiše s mesta udara asteroida, koji su predvideli naučnici, i da se nadaju da će napraviti što manju štetu.

Iako veliki broj asteroida koji prođe pored Zemlje ne predstavlja opasnost, svi se nadaju da se scenario ove simulacije nikada neće ostvariti, barem ne u nekoj bližoj budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Samo prokuvajte ova 2 sastojka i brzo ćete izgubiti sav višak kilograma

Read Next

Bloger zbog izazova gladovao 40 dana, na kraju preminuo