NARODNA VEROVANJA KAŽU DA OVI POKLONI NI U LUDILU NE TREBA DA SE DAJU: Veruje se da donose BEDU, a 1 stvar svi DARUJU

Narodna verovanja duboko su uvrežena u našem narodu, a postoji ih bezbroj. Narodna verovanja postala su deo tradicije, koja se prenosi sa kolena na koleno, a neka od njih vezuju se za poklone.

Naime, postoji verovanje da određeni pokoni donose bedu i siromaštvo, kao i veliku nesreću, te da ih nikako ne bi trebalo poklanjati. Zanimljivo je da se na spisku “zabranjenih” poklona uglavnom nalaze oni koje često poklanjamo, a može se reći da su neizostavan deo svakog slavlja.

Starica, Baka
foto: Shutterstock

Oštri predmenti poput noža, britve, igle i sličnih stvari nikada se ne poklanja dragim ljudima. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvesno vreme, izaziva svađu i prekid odnosa.

Ogledalo i posuđe takođe ne treba poklanjati jer se veruje da je u ogledalima zarobljena magija. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se veruje da prayni sudovi donose siromaštvo.

Sat i upaljač ne treba poklanjati ukoliko želimo da izbegnemo konflikte i prekid odnosa sa osobom kojoj poklanjamo. Postoji staro verovanje da ako devojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka. Kineski mudraci veruju da prihvatanje sata na pklon znači početak odbrojavanja do smrti.

sat
foto: Shutterstock

Maramice i šalovi takođe, veruje se da donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Biseri se čine kao sjajna ideja, međutim veruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je verovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Novac je takođe na spisku poklona koji ne bi smeli da se poklanjaju, dok je danas ustaljen običaj da se umesto poklona predaje poklon-čestitka sa novcem, odnosno da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

Nokti, šešir, Crveni Ruž, Dama, Crveni Lak, Biseri, Perle
foto: Shutterstock

Cveće je najčešći poklon koji dame dobijaju i idealan je za sve prilike, međutim, treba obratiti pažnju na koji način se poklanja.

Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća. Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje.

Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće. Veruje se i da određena boja cveća ima određeno značenje (crvena — ljubav, bela — nevinost, žuta — ljubomora i tome slično).

Bonus video:

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

“Орлови” против Бугарске за историју и национални понос (15.00, РТС1)

Read Next

Ovu su najsigurnija sedišta u avionu: Imate dokazano najveće šanse za preživljavanje