Napad talibana u Avganistanu, poginulo najmanje sedam vojnika

Guverner Fare Tadž Mohamed Džahid je, u video-poruci, naveo da su talibani digli u vazduh objekat u kojem su se nalazili vojnici, nakon što su prokopali 400 metara dug tunel kako bi im prišli iz obližnje kuće, preneo je Rojters.

Dodao je da su pobunjenici zarobili jednog vojnika.

Drugi lokalni zvaničnici su naveli da su ubijene desetine vojnika, uključujući i elitne snage komandosa. Član saveta provincije Hajer Mohamed Nurzaj je naveo da je oko 30 osoba ubijeno u napadu i da se baza nalazi u rukama talibana.

Zvaničnici iz avganistanske prestonice su naveli da je u napadu ranjena 21 osoba, uključujući i petoro dece, a da se tri osobe nalaze u kritičnom stanju.

Prema dogovoru koji je u februaru 2020. administracija tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa napravila sa talibanima, inostrane trupe je trebalo da se povuku iz Avganistana do 1. maja, a zauzvrat će islamističke grupe obustaviti napade na strane vojnike i baze. 

Međutim, nedavno je aktuelni američki predsednik Džo Bajden najavio da će se američke snage iz Avganistana u potpunosti povući do 11. septembra, što je više od četiri meseca kasnije u odnosu na prethodni plan.

U Avganistanu su poslednjih nedelja napadi češći, a više od stotinu pripadnika bezbednosnih snaga te zemlje je ubijeno. U petak je u velikoj eksploziji u istočnom Logaru poginulo najmanje 30 ljudi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Prvi sastanak šefova diplomatija G7 “licem u lice” posle dve godine

Read Next

Može li Tramp ponovo na Fejsbuk – konačna odluka u sredu