NAMIRNICA ZA TANJI STRUK I DOBRO ZDRAVLJE: Utiče na snižavanje šećera, a pojedini smatraju da sprečava nastanak kancera

Ukoliko želite da smršate, a da pritom sačuvate svoje zdravlje, morate što češće jesti ovo moćno povrće.

Izvor: Shutterstock

Jedna od moćnih namirnica i saveznika u pravilnoj ishrani čoveka je sasvim sigurno grašak. On nema mnogo kalorija i veoma je bogat proteinskim vlaknima. Protein pomaže prilikom smanjivanja apetita i čini da se osećate sito nakon obroka. Pojedini stručnjaci ukazuju da je grašak jedna od namirnica koja pomaže u gubitku kilograma.

Možda će vas zanimati

Blagodeti graška su brojne, a jedan od važnih karakteristika (posebno za dame) jeste ta što umanjuju nivo grelina (hormon koji podstiče glad). Takođe, jedna od bitnih stvari jeste ta što se grašak sporo vari, a to vam pomaže da dugo vremena budete siti.

Prednosti proteina su brojne, a pogotovo je važno to što ih telo koristi za “hranjenje” važnih organa i hormona u telu. Ukoliko unosite manje proteina ili skoro uopšte može se dogoditi da vam imunitet oslabi. Grašak je prepun ovih vlakana, a takođe pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, učestalog mokrenja i kod glavobolje.

Vlakna iz graška mogu biti korisna i kod lečenja čira na želudcu, kod problema sa hemoroidima, a može pomoći i kod zdravlja srca i krvnih sudova. Odličan je ukoliko imate probavne tegobe, jer vlakna pomažu u održavanju zdravih bakterija u crevima-što znači da smanjuje nivo loših. Pojedina istraživanja ukazala su da grašak ima antikancerogeno dejstvo, a sve to zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa.

Pročitajte i ovo

 Izvor: Lepa&Srećna

Inicijalizacija u toku…

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

FITNES INSTRUKTOR BOJAN: Ovako žene najbrže skidaju stomak i mršave!

Read Next

KAKVO IZVAJANO TELO I TRBUŠNJAKE IMA IVANA ŠPANOVIĆ: Skinula se u bikini, od ove slike zastaje dah! (FOTO)